abonneren

iLiad-bezitters dupe van drm-ruzie

Behoorlijk vervelend: wie een Nederlandse iLiad ebookreader heeft, kan geen Nederlandstalige ebooks lezen op zijn apparaat. Het probleem zit hem in de bestandsformaten; er zijn op dit moment twee concurrerende standaarden, Mobipocket (Amazon) en ePub (de overige boekverkopers).Vrijwel alle uitgevers ter wereld zijn inmiddels overgestapt op het ePub-formaat, dat voor drm-beveiliging gebruik maakt van Adobe DRM. De enige uitzondering is Amazon, dat halstarrig vasthoudt aan het eigen formaat (ooit Mobipocket).
Een probleem hierbij is dat Amazon het fabrikanten van ebooks niet toestaat andere drm-formaten te ondersteunen naast Mobipocket. Zo worden fabrikanten van ebookreaders verplicht twee verschillende firmwareversies uit te brengen, één voor Amazon-ebooks en één voor alle overige ebooks.

iRex, producent van de iLiad, maakt van oudsher gebruik van het Amazon-systeem. Voor de DR1000-reader is er nu eindelijk een firmwareversie aangekondigd waarmee gebruik gemaakt kan worden van ePub. Deze firmware komt nog voor het einde van het jaar. Helaas heeft iRex meteen aangekondigd dat het maken van een ePub-firmware voor de oudere iLiad geen prioriteit heeft. Kopers van een iLiad zitten dus vast aan het Amazon-formaat. Extra vervelend is dat de iLiad verkocht wordt door Selexyz, dat zelf gebruik maakt van het ePub-formaat. Selexys zelf verkoopt inmiddels ook ebookreaders van andere merken, zoals Sony.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: