abonneren

IFA: Sony voortrekker van 3D-televisie voor thuis

3D-technologie wordt geïntegreerd in het blu-ray disc-formaat. Sony kondigt aan de vercommercialisering van de 3D televisie aan te willen voeren en Philips gaat na eerdere aankondiging er mee te stoppen toch verder met de ontwikkeling van 3D-televisies.Waren er al eerder, onder andere op de IFA-tentoonstelling in Berlijn vorig jaar demonstraties te zien van 3D televisieprototypen van onder andere LG en Philips. Nu zijn het vooral Sony en de Blu-ray Disc Association, die een duit in het zakje gooien met hun aankondigingen.

In 2010 brengt Sony 3D naar de huiskamer met de introductie van een 1080p High Definition Bravia lcd-televisie die geschikt is voor 3D. Deze 3D Bravia televisie moet dan het middelpunt vormen van de (3D)beeldervaringen in huis. Naast de verdere ontwikkeling van 3D geschikte Bravia lcd-tv's, ontwikkelt Sony ook 3D-content voor Blu-ray Disc-spelers, Vaio laptops en PlayStation 3. Hierdoor zijn films en games thuis in 3D te beleven.

Sony heeft uiteraard ook een dikke vinger in de pap bij de het blu-ray samenwerkingsverband de Blu-ray associatie (BDA). De BDA gaat de ontwikkelingen coördineren die er voor moeten zorgen dat grote filmstudio's en it- en consumentenelektronicabedrijven komen tot een uniforme consistente 3D-beeldinformatie voor het gebruik op blu-ray schijven. Belanrijke eisen zijn dat het in een 1080p resolutie komt en terugwaards compatibel moet zijn met bestaande discs en spelers. Dat betekent dat een film behalve in 3D-uitvoering ook in een 2D-versie op de schijf moet worden meegeleverd die op oudere spelers kan worden afgespeeld. Net als dat toekomstige 3D-spelers de oudere 2D schijven moet kunnen afspelen.

Sony heeft mogelijk een voorsprong op andere bedrijven omdat zij ook aan de productiekant van beeldmateriaal actief is. Zo ontwikkelt Sony professionele apparatuur voor de opnamen 3D-films voor bioscoopgebruik.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: