abonneren

Iedereen zijn eigen startpagina

Steeds meer internetters kiezen voor een Persoonlijke startpagina, een unieke startpagina waarop alle informatie verzameld staat waar zij dagelijks behoefte aan hebben. Er is dan ook keuze genoeg als het op dat soort pagina's aankomt. Naast bijvoorbeeld Google en Windows Live zijn er ook Nederlandse initiatieven.
Eén daarvan is Qport.nl.

Net als bij andere persoonlijke startpagina's draait het bij Qport.nl om modules die je naar believen kunt toevoegen: het telefoonboek bijvoorbeeld, maar ook films zoeken, een encyclopedie, het weerbericht, nieuws, een klok, routeplanner, notities of een dagelijkse sudoku. Gebruikers kunnen de modules slepen naar een plek op de startpagina en die pagina dus helemaal naar eigen smaak inrichten - een goed voorbeeld van web 2.0. Ook kleuren kunnen helemaal zelf worden gemixt en gekozen. Dat laatste heeft natuurlijk geen functionaliteit, maar sluit wel heel goed aan bij het 'persoonlijke'.
In vergelijking met - daar zijn ze weer - Google of Windows Live is de hoeveelheid modules die toegevoegd kunnen worden vrij bescheiden. Daar zit een filosofie achter. Nico Veenman, oprichter van Qport: "Wij hebben er bewust voor gekozen om het aantal modules enigszins te beperken omdat een overvloed alleen maar verwarrend werkt. En verwarring, dat willen we niet - juist omdat we een overzichtelijke (en daarmee toegankelijke) startpagina willen aanbieden."
Bij het selecteren van de modules wordt - waar mogelijk - gefocust op de Nederlandse markt. Enkele voorbeelden zijn Van Dale, 9292ov (openbaarvervoer informatie) en (commerciële) partners als Bol.com en AutoTrader. Uitbreidingsplannen zijn er ook. Veenman: "Op dit moment zijn we onder meer bezig met een module waarmee je heel goedkoop sms kunt sturen, en met een email- en een chatmodule. Als alles naar verwachting gaat, komen die dit kwartaal nog beschikbaar."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie