abonneren

IDF: Prototype Intel Nehalem draait al op 3.2 GHz

Op het IDF in Shanghai heeft Intel de nieuwe Nehalem-processor getoond. Deze processor vormt een serieuze breuk met de huidige generatie processoren door het integreren van de geheugencontroller in de cpu zelf. Een prototype van Nehalem draait al op 3.2 GHz, de huidige top voor Penryn-processoren.Intel's Nehalem wordt zowel op de server- als de desktopmarkt gericht. De cpu krijgt een geïntegreerde ddr3-1333-controller en een QuickPath Interconnect. De chipfabrikant imiteert hiermee AMD, die al jarenlang gebruik maakt van een geïntegreerde geheugencontroller en HyperTransport.
De nieuwe technieken betekenen wel dat Nehalem niet zal werken met huidige moederborden.

De eerste Nehalem-processoren worden op 45nm geproduceerd, worden voorzien van de SSE4-instructieset en worden met vier onafhankelijke processorcores uitgeleverd. Elke core krijgt 256 KB aan L2-geheugen en alle cores samen moeten 8 MB aan L3-core delen. De eerste prototypes (A1-silicon) van de Nehalem zijn op het IDF werkend te bewonderen op een kloksnelheid van 3.2 GHz. Het gaat hier om de Bloomfield-variant, bedoeld om uiteindelijk als Xeon MP-processor in servers en workstations te belanden.

Op dit moment staat Nehalem gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. De processor zal tegelijkertijd in het serversegment en desktopsegment geïntroduceerd worden.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie