abonneren

IDF: Intel voorziet grote toekomst voor Atom

Intel zet met een nieuwe software app-store en nieuwe Atom-chips in op een nog breder gebruik van de goedkopere en energiezuinige Atom-processoren.
Met nieuwe systemen op een chip (SoC) richt Intel zich op de toepassing van de Atom-processorfamilie in allerlei multimedia- en communicatieapparaten.

Op de tweede dag van de ontwikkelaarconferentie IDF presenteert Intel naast de nieuwe Sandy Bridge-processorarchitectuur voor de high-end toepassingen, nieuwe versies van de goedkope, zuinige Atom-chip voor ‘embedded' gebruik. De Atom heeft dezelfde X86- architectuur als de voor pc's al jaren gebruikte processoren, wat het ontwikkelen van software voor deze toepassingen makkelijker maakt, aldus Intel.

Zo is er de nieuwe E600-serie, die voorheen werd aangeduid met de codenaam "Tunnel Creek". Met dit systeem op een chip voegt Intel extra functionaliteit toe, die communicatie met de buitenwereld (i/o) eenvoudiger maakt. Deze processor is bedoeld voor gebruik in auto-infotainment, ip-telefoons en intelligente energienetwerken.

Intel zet met de Atom CE-serie, samen met Google en Sony, zwaar in op Google TV. De Atom zorgt, wanneer gebruikt in settopbox of ingebouwd in een tv, voor de verwerking van digitale internet televisie. Ook is toepassing mogelijk in eenvoudige mediacentersystemen waarin een speciale gestripte versie van Windows 7 wordt gebruikt.

Er komt volgend jaar een door ontwikkelaars configureerbare Atom-versie beschikbaar, die door programmeerbare ‘gate aray'-chips (FPGA) gebruikers de vrijheid geeft eigen functionaliteit te implementeren.

Intel geeft het toepassen van Atom-chips in smartphones nog niet op. Tot nu toe worden de Atoms in smartphones nog nauwelijks gebruikt. Daartoe heeft Intel nu de Z-serie in gedachten. Deze chip moet gaan concurreren met de nu voor smartphones favoriete Arm-chips. Als er volgend jaar 32 nm-versies van deze Atom komen, zou de chip een concurrerende energieverbruik-prestatieverhouding moeten halen.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: