abonneren

IDF: Intel presenteert nieuwe processorcores

Pat Gelsinger's keynote op het IDF ging over vier onderwerpen: Dunnington, Tukwila, Nehalem en Larrabee. Drie ervan zijn processorcores, de vierde een grafische core. De cpu's en gpu staan gepland voor 2009 maar de eerste details worden nu officieel vrijgegeven.Tukwila, de opvolger van de huidige Itanium,is vooral interessant voor de servermarkt. Een demonstatie laat zien hoe vier Tukwila's netjes samenwerken; het totaal aantal cores dat zo beschikbaar komt is 16maardankzij Intel's HyperThreading zijn er in totaal 32 virtuele cores beschikbaar.

Voor het x86-platform komt Intel ook met Dunnington, een servercpu met zes cores. Dankzij hyperthreading kan Dunnington twaalf threads tegelijkertijd afwerken. Dunnington wordt op termijn opgevolgd door de gloednieuwe Nehalem-architectuur, die niet alleen voor x86-servers bedoeld is maar ook voor de desktop. Dat deze processor lekker weet te schalen is duidelijk uit een Intel-demo waarbij er maar liefst 512 threads tegelijkertijd gedraaid werden op 256 cores.

Over Larrabee, Intel's tegenantwoord op ATI's en nVidia's grafische kaarten, werd weinig verklapt behalve dat het om een multicore-ontwerp gaat en meer dan 100 nieuwe vectorinstructies telt.

The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie