abonneren

IDF: Intel houdt de wet van Moore in ere

Het jaarlijkse Intel Developer Forum (IDF) is begonnen en daar komt Intel CEO Paul Ottelini direct goed los met het tonen van de eerste schijf silicium (wafer) met naar eigen zeggen de eerste werkende chips die zijn geproduceerd met het 22 nm procédé. Het zijn nog testchips die zowel sram-geheugen als transistors bevatten die zijn bedoeld voor toekomstige Intel microprocessors.Hiermee maakt Ottelini duidelijk dat de strekking van de wet van Moore nog steeds opgang doet. De productie van 32 nm processoren is gestart. Di is ook de eerste processor met in de cpu geïntegreerde graphics.
De ontwikkelingen gaan door en ook zullen er nog nieuwe en betere 32 nm processoren ontwikkeld worden.

De door Otellini getoonde 22nm wafer bestaat uit individuele ‘dies' met 364 miljoen bits aan SRAM-geheugen en ruim 2,9 miljard transistors op een oppervlakte ter grootte van een vingernagel. De chip bevat - voor zover bekend - de kleinste, in werkende circuits toegepaste SRAM-cell tot nu toe, met een grootte van slechts 0,092 micron. Deze chips maken gebruik van derde generatie high-k metal gate transistortechnologie voor betere prestaties en minder stroom ‘lekkage'.

Door voorop te blijven lopen in de chipproductietechnologie, houdt Intel in staat om door te gaan met innoveren en met het integreren van het nieuwe functies en kenmerken in zijn processors. Intels 32nm processorprocédé is nu officieel gecertificeerd en er worden inmiddels wafers voor ‘Westmere'-processors vervaardigd, ter voorbereiding van de geplande productiestart in Q4 van dit jaar. Na de overstap op 32nm zal Intel vervolgens Sandy Bridge - Intels volgende microarchitectuur - introduceren. De die van Sandy Bridge zal - naast de processor - onder andere een grafische kern van de zesde generatie bevatten. Verder beschikt Sandy Bridge over AVX-instructies voor drijvende komma, media- en andere processorintensieve toepassingen.

Bron: Intel

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: