abonneren

Identiteitsfraude is onderschat probleem

Een geval van uitstekende timing, nu de uitgelekte Hotmail-accounts het nieuws beheersen: volgens Fellowes - ondermeer bekend van de papierversnipperaars - zijn zeker 130.000 mensen in Nederland het slachtoffer van identiteitsfraude zijn geweest - zo'n 0,78% van de hele bevolking. Ondanks dat 98% van de Nederlandse burgers van identiteitsfraude heeft gehoord, denkt slechts 43% dat hij of zij zelf risico loopt. Opvallend is dat in vergelijking met 2008 minder mensen denken risico op identiteitsfraude te lopen; destijds was het namelijk 47%.
Eén op de vier personen (24%) geeft zelfs toe geen idee te hebben in welke mate identiteitsfraude voor hen persoonlijk een bedreiging is.

Dat komt vooral door de informatievoorziening, meent 39% van de Nederlanders. Zij zeggen het gevoel te hebben niet voldoende geïnformeerd te zijn over de risico's van identiteitsfraude. Zo weten zij niet hoe persoonlijke informatie wordt gestolen en hoe zij dit kunnen voorkomen. Door dit gebrek aan informatie blijven burgers erg nonchalant omgaan met vertrouwelijke en persoonlijke informatie.

Uiteraard legt Fellowes - het blijft een beetje Wij van WC Eend - daarbij vooral de nadruk op hoe mensen omgaan met gegevens op papier. Zo gaf vorig jaar bijvoorbeeld gaf 82% van de ondervraagden aan papieren waarop wachtwoorden, PIN-codes en inloggegevens stonden, niet te versnipperen voor ze in de vuilnisbak gegooid werden. Ook papieren met daarop handtekeningen, brieven van de arts of het ziekenhuis en gevoelige documenten als bankafschriften werden niet dagelijks versnipperd.

Anno nu lijkt het er volgens Fellowes op dat mensen nóg nonchalanter met hun spullen omgaan. Het bedrijf onderzocht anderhalve maand geleden huishoudelijk afval van dertig huishoudens. 90% Van het gevonden papierafval bleek persoonlijke informatie te bevatten. Van de documenten die gevonden werden in het papierafval van de onderzochte gezinnen bevatte 23% fraudegevaarlijke gegevens en fraudegevaarlijke combinaties van gegevens. Voorbeelden van deze combinaties zijn bijvoorbeeld papieren met daarop een MSN gebruikersnaam en wachtwoord, intacte acceptgiro's en kopieën van identiteitsbewijzen. Alle gevonden documenten waren nog geheel herkenbaar, en dus niet versnipperd...

Moraal van dit verhaal: ga (nog) voorzichtiger om met uw persoonlijke informatie, zowel online als offline.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie