abonneren

IDC: Solid State Drive nauwelijks sneller dan harddisk

Een onderzoek van IDC toont aan dat er nauwelijks performanceverschil is tussen een solid state drive en een veel goedkopere 7200 rpm harddisk.IDC testte een aantal 2,5 inch 7200 rpm harddisks en vergeleek ze met soortgelijke SSD's. Ze concluderen dat eerdere onderzoeken waarbij beide soorten schijven werden vergeleken, misleidend kunnen zijn.
Veel testen zijn gedaan met 4200 rpm harddisks terwijl een gangbare harddisk op 5400 rpm draait en er intussen ook al 7200 rpm harddisks verkrijgbaar zijn. Dat in andere tests vaak voor de tragere harddisks wordt gekozen, komt omdat fabrikanten juist deze harddisks bij aankoop van een laptop aanbieden als alternatief voor een SSD, bijvoorbeeld in de MacBook Air en de HP 2510p.

Een ander testteam van The Tech Report maakte ook een benchmark van SSD's in vergelijking met 2,5 inch harddisks met een snelheid van 5400 en 7200 rpm. Zij kwamen tot de conclusie dat SSD sneller is, maar niet in elke benchmark. Eerder was er al discussie over het stroomverbruik van SSD's: Tom's Hardware Guide moest een eerdere bewering rectificeren dat SSD eigenlijk net zo veel energie verbruikt als een normale harddisk. Ze zijn tot het voortschijdende inzicht gekomen dat SSD's wel degelijk zuiniger zijn. Volgens critici was Tom's Hardware niet zorgvuldig geweest bij het testen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: