abonneren

ICT-branche maakt pas op de plaats

ICT~Office voorspelt dat de ICT-markt in 2009 daalt met 0,8 procent. De enige stijger is het softwaresegment dat naar verwachting met 1,2 procent groeit. Binnen de ICT-branche zijn er grote verschillen tussen individuele bedrijven en markten. De ICT-branche presteerde in 2008 met een groei van 2,7 procent beter dan de economie als geheel. Dat is ook de verwachting voor dit jaar. Er blijft een tekort aan ICT-professionals dat de komende jaren kan oplopen tot 6.000 mensen. Deze gegevens staan in de ICT~Marktmonitor 2009, die ICT~Office uitbrengt in samenwerking met Heliview Research.


De groei van de IT-sector, traditioneel de motor van de ICT-branche, slaat in 2009 om in een krimp van 1 procent. Binnen de sector dalen de bestedingen aan IT-Hardware het hardst (-2,8 procent). Consumenten en bedrijven stellen de aanschaf hiervan veelal uit door economische onzekerheid.

Software groeit
Het Softwaresegment blijft groeien in 2009 (+1,2 procent). Veel organisaties vinden investeren in software noodzakelijk om hun kritische bedrijfsprocessen te stroomlijnen, efficiënter te werken en om meer toegevoegde waarde te realiseren door innovaties. Ook willen leveranciers hun klanten van dienst zijn door softwarepakketten gecombineerd aan te bieden. Door een teruglopend aantal ICT-projecten, neemt de vraag naar professionele dienstverlening echter af (-1,4 procent) waardoor het Servicessegment krimpt met 0,8 procent. Daarbinnen nemen de onderhoudsdiensten in 2009 nog wel iets toe (+0,6 procent). Contracten op dit vlak hebben veelal een lange looptijd en door het uitstel van de aanschaf van hardware, neemt de vraag naar onderhoud toe van bestaande ICT-systemen.

De sector Telecom & Internet heeft ook in 2009 te maken met sterke concurrentie en een prijsregulering voor mobiel bellen en sms-en binnen Europa door de Europese Commissie. Het gebruik van mobiele spraak- en datadiensten stijgt nog altijd sterk, maar dit is onvoldoende om de daling te compenseren op vaste telecom- en internetdiensten.

2008 jaar van groei
In 2008 groeide de totale ICT-markt met 2,7 procent. Dit ligt boven de algehele economische groei van 2,25 procent. Het resultaat over 2008 was over de hele linie positief, met uitzondering van de Telecom- & Internetsector. Redenen voor de stijging van IT-Hardware zijn forse toenames in bestedingen van onder meer servers, pc's en printers.

Het Sofwaresegment nam zelfs toe met 8,1 procent. Dit is vooral te danken aan stijgende bestedingen aan applicatiesoftware (+10,2 procent). De investeringen in systeemsoftware bleven in omvang ongeveer gelijk, waarbij er steeds meer aandacht uitgaat naar beveiligingssoftware. Ook het Servicessegment maakte in 2008 een duidelijke groei door, met name professionele dienstverlening (advies, implementatie en project-management).

In de sector Telecom & Internet was in 2008 sprake van een toename van mobiel spraak- en dataverkeer. De mobiele-spraakdiensten hebben de vaste-spraakdiensten ingehaald. De sterk concurrerende markt zorgde voor een krimp van 0,2 procent.

ICT~Marktmonitor 2009
De ICT~Marktmonitor 2009 is een publicatie van ICT~Office in samenwerking met Heliview Research. De monitor geeft jaarlijks inzicht in de markt- en trendcijfers van de ICT-branche in Nederland en plaatst deze in de context van de economische ontwikkeling en ontwikkelingen in de branche. Daarnaast maken de themahoofdstukken Innovatie, Milieu & Energie en Onderwijs & Arbeidsmarkt deel uit van de publicatie.


Bron: www.ictoffice.nl/marktmonitor

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: