abonneren

IBM stopt met ontwikkeling van Cell-processor

IBM stopt met de ontwikkeling van de Cell-processor. De huidige PowerXCell8i is de laatste bijdrage van IBM in deze technologie. De Cell-processor is een groot succes in Sony's Playstation 3. De vraag is nu wat doet Sony?De Cell-processor is oorspronkelijk het hersenspinsel van de vader van de Playstation Ken Kutagari. De Cell-Processor is vervolgens ontwikkeld door Sony, IBM en Toshiba. De Cell-processor staat aan de wieg van het succes van de Playstation 3 en wordt daarnaast gebruikt in tv's en supercomputers.

De Cell-processor bevat een general purpose processor, met een aantal co-processors met eigen geheugen die SPU's (Synergistic Processor Unit) genoemd worden. Deze SPU's zorgen voor enorme prestatieverbeteringen en worden toegepast voor specifieke taken. Het probleem is dat het heel moeilijk is om software te ontwikkelen voor deze SPU's.

Het nieuwste Cell-processor ontwerp van IBM is de PowerXCell 8i, die wordt toegepast in de op één na snelste supercomputer in de wereld; de Roadrunner. Toch eindigt hier het Cell-processor verhaal voor IBM. Volgens de Duitse website Heise Online heeft Vice President Davit Turek van IBM gezegd dat de geplande 32 SPE Cell-processor niet gemaakt zal worden. Wel is het zo dat delen van de Cell-processor in andere processorontwerpen gebruikt zullen worden. We moeten dan denken aan hybride processoren met een ingebouwde GPU, de ontwikkelingsrichting die ook door AMD en Intel gevolgd wordt.

Wat betekent dit voor Sony's Playstation 4? Verwacht werd dat Sony als beheerder en geestelijk vader van het platform hier weer de Cell-processor voor wil gebruiken. In elk geval geeft dit Sony de mogelijkheid te profiteren van de researchinspanningen en kan het de overgang naar een volgend platform makkelijker maken. Ook is het niet noodzakelijk zo dat Sony stopt met de ontwikkelingen van de Cell processor. Ook kunnen ze IBM inhuren om de Cell-processor voor de volgende console te maken. De vraag is natuurlijk ook wat Toshiba doet naar aanleiding van IBM's beslissing om met de eigen ontwikkeling aan de Cell-processor te stoppen.

Bron: PlaystationUniversity

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: