abonneren

IBM ontwikkelt alternatief voor Flash-geheugen

IBM heeft een nieuw halfgeleidend materiaal ontwikkeld, waarmee geheugenchips zijn te bouwen die kleiner zijn dan Flash-geheugenchips, vijfhonderd keer zo snel en half zoveel stroom verbruiken.De nieuwe legering is gebaseerd op GST, dat nu al wordt gebruikt voor optische gegevensdragers zoals cd's en dvd's. GST bevat germanium, antimoon en teluur. De halfgeleider van IBM bevat alleen germanium en antimoon en heet GS. Cd's en dvd's op basis van GST worden beschreven met behulp van laserstralen.
GS wordt echter beschreven met elektriciteit. De IBM-wetenschappers zijn erin geslaagd de digitale informatie op een GS-geheugencel te wijzigen door er een elektrisch stroompje doorheen te jagen.

Volgens IBM presteert deze geheugencel beter dan alternatieve prototypes op basis van andere legeringen. Bovendien kunnen GS-schakelingen gebouwd worden die vijfhonderd keer sneller zijn dan de huidige geheugenchip-schakelingen, in conventioneel Flash-geheugen op basis van NAND of NOR. Het nadeel van Flash-geheugen is dat gegevens alleen in blokken kunnen worden aangepast, en niet bit voor bit. Het door IBM ontwikkelde geheugen kan dat laatste wel en is daardoor breder toepasbaar. Ook verbruikt het IBM-geheugen maar half zoveel stroom als Flash.

Het voordeel van Flash-geheugen ten opzichte van DRAM of SRAM is dat alleen stroom nodig is om de opgeslagen informatie te wijzigen. Voor het bewaren zelf is geen stroom nodig. Het nadeel van Flash ten opzichte van DRAM en SRAM is echter dat veel meer tijd nodig is om het materiaal te beschrijven.

Daarnaast daalt de betrouwbaarheid van Flash-geheugencellen nadat ze ongeveer 100.000 keer beschreven zijn, wat Flash ongeschikt maakt als vervanger voor bijvoorbeeld harde schijven. Het nieuwe materiaal van IBM combineert de bovengenoemde voordelen van zowel DRAM en SRAM als Flash. IBM zegt in de nieuwe generatie van zijn PowerPC-servers mogelijk harde schijven te verwerken op basis van dit nieuwe materiaal.


Bron: www.computable.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord