abonneren

IBM is 100 jaar geworden

IBM viert vandaag zijn honderdste verjaardag. Op 16 juni 1911 ontstond Big Blue uit een fusie van 4 kleine bedrijven. Het bedrijf begon met de productie van tabelleermachines.

In 1924 werd Big Blue omgedoopt tot International Business Machines, oftewel IBM. Aanvankelijk produceerde het bedrijf koffiemolens, weegschalen en tabelleermachines. Die machines waren, toen er nog geen computers waren, de snelste manier om grote hoeveelheden informatie te verwerken. De machines werkten met ponskaarten en werden onder andere gebruikt bij volkstellingen.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde IBM zich tot de grootste computerfabrikant, met een marktaandeel van 70 procent. Dit was de tijd van de mainframes. IBM's eerste serie mainframes, geïntroduceerd in 1964, kostte naar verluid meer dan de ontwikkeling van de atoombom.

Op 12 augustus 1981 werd de IBM PC geïntroduceerd. IBM zette met zijn modulair opgezette Personal Computer een standaard neer die vandaag nog steeds het computerlandschap bepaalt. De fabrikant had voor zijn pc bovendien een open architectuur op basis van standaardcomponenten gekozen om kosten en ontwikkeltijd uit te sparen. Dat had tot gevolg dat andere fabrikanten de machine probleemloos konden nabouwen.

Begin jaren 90 keerde het tij voor IBM. Bouwers van 'IBM PC Compatibles' innoveerden sneller dan IBM zelf en het bedrijf maakte miljarden verlies. Halverwege de jaren 90 richtte IBM zich meer op de software waardoor het bedrijf weer uit de rode cijfers kon klimmen. Uiteindelijk werd de pc-divisie in 2005 aan Lenovo verkocht.

Bron: Tweakers

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: