abonneren

IBM: één computer voor het hele internet

Of er gesproken moet worden over ambitie of grootheidswaanzin is discutabel, maar IBM is van plan een supercomputer te ontwikkelen die het gehele internet als een webapplicatie kan draaien. Het project heeft de codenaam Kittyhawk gekregen en doet flink wat stof opwaaien in de internetgemeenschap.In de technical papers die IBM van het project heeft vrijgegeven is inderdaad te zien dat Kittyhawk niet zomaar even gerealiseerd kan worden. Zo wordt er gesproken over 67.1 miljoen processorcores die de beschikking hebben over 32 petabyte aan geheugen.
Kittyhawk is gebaseerd op IBM's Blue Gene/P-architectuur, die processorcores in een hierarchische structuur benadert. Op het laagste niveau gaat het om vier 850 MHz PowerPC-cores op één chip, een niveau hoger praten we over een kaart met 32 van deze chips, nog een niveau hoger bevindt zich de midplan met 16 van deze kaarten en één serverrack bevat dan weer twee midplanes. Zo heeft één serverrack de beschikking over 1024 quadcore chips (oftewel 4096 processorcores). Elk serverrack krijgt 2 TB aan geheugen om te verdelen over de cores en in één netwerk kan IBM 16.384 racks kwijt.

IBM verzint het design niet uit hun duim: de Blue Gene-architectuur bezet op dit moment vier van de tien plekken in de lijst van de snelste supercomputers ter wereld, waaronder de nummer één-plek. Volgens IBM zijn er veel voordelen voor een dergelijk smp-systeem. Ze zijn energiezuiniger dan clusters en nemen ook minder ruimte in. De aanschafprijs ligt dan wel weer een stuk hoger, omdat er bij clusters gebruik gemaakt wordt van algemeen verkrijgbare hardware.

Meer informatie over de plannen van IBM en de achterliggende architectuur zijn te vinden op de site van DailyTech of in de papers van Kittyhawk.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord