abonneren

IBM combineert mainframe met X86-platform

De tijden dat IBM mainframes een monopolie hadden in de rekencentra van grote bedrijven zijn sinds de opkomst van X86-en Unix-servers wel voorbij. IBM vindt het mainframe nu opnieuw uit, door het te combineren met modernere platformen.IBM introduceert een nieuwe generatie mainframe-computers onder de naam zEnterprise. Het nieuwe systeem functioneert als een hybrideconfiguratie.
Met een mainframe-computer in de ene helft van de computerkast ter grote van een flinke koelkast en ruimte voor bladeservers aan de andere kant van de kast. Tussen deze twee helften zorgt software voor het beheer van virtuele machines op beide platformen en zorgt de software voor de samenwerking tussen de platformen.

Zo creëert IBM het eerste multi-architectuur-platform door het samenvoegen van een mainframe met bladeservers, met een ‘secure link' voor de onderlinge communicatie in één kast. Deze aankondiging is volgens IBM meer dan alleen nieuwe hardware. Het is de software die het hem doet.

Op deze manier gebruikt IBM de software als lijm tussen de twee platformen, waarmee het de concurrentie van X86- en Unix-servers van bedrijven als HP en Dell buiten de deur probeert te houden.

De nieuwe mainframe met virtualisatiesoftware is een stuk efficiënter dan zijn voorganger. Daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan, dat begint met 1 miljoen dollar.

Forbes

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie