abonneren

HP verslaat IBM op servermarkt

HP heeft IBM verdrongen van de toppositie in de wereldmarkt voor servers. In het eerste kwartaal maakte HP meer omzet dan IBM. Het aandeel van X86 systemen groeide terwijl de verkopen van Unix- en mainframesystemen verder afnamen, aldus martkonderzoeker Gartner.De wereldwijde omzet in servers groeide met 6% ten opzichte van een jaar terug. In aantallen groeide het zelfs met 23%.
Dit betekent dat de gemiddelde verkoopprijs daalde.

Om dat de economie aantrekt vervangen bedrijven hun oude servers. Ook nieuwe Intel Xeon processoren zijn een aanleiding om nieuwe appartuur aan te schaffen. Toch zijn de verkopen nog lang niet op het niveau van 2008.

De omzet van op X86 architectuur gebaseerde hardware groeide met 32% terwijl de omzet in high-end Risc- en Itanium-systemen terugliep met 27%. In de categorie mainframes daalde de omzet met 15%. Deze ontwikkeling is in het voordeel van HP en Dell, terwijl Oracle (met de voormalige Sun-hardware) de grootste verliezer is.

HP haalde met 3,4 miljard dollar omzet en 31,5% marktaandeel IBM in die op ruim 3 miljard en 28,4% marktaandeel uitkwam. Op de derde plaats komt Dell met die met 1,7 miljard dollar omzet 15,6 % marktaandeel heeft.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: