HP Sprocket New Edition review - Mobiele fotoprinter

HP Sprocket New Edition review
Sprockets van HP zijn kleine fotoprinter waarmee je overal met je smartphone foto’s en selfies op stickerformaat kunt printen. Wij probeerden een recent model enkele maanden uit. Hoe dat beviel, lees je in deze HP Sprocket New Edition review.

HP Sprocket New Edition (Sprocket 200 Printer)

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Handzaam
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Ingesloten ‘augmented reality’
  • Minpunten
  • Maar tien prints per acculading
  • Lage fotoresolutie
  • Blauwzweem in sommige prints

De HP Sprocket 200 Printer (New Edition) print kleurenfoto’s op drukgevoelig zelfklevend fotopapier van 5,08 x 7,62 cm (2 x 3 inch), ofwel 3,54 inch (9 cm) diagonaal. Je neemt het printertje gewoon in een jaszak of tas mee, want het meet slechts 80 x 118 x 25 mm en weegt maar 172 gram.

Je kunt printen terwijl de Sprocket met het stroomnet verbonden is, of met behulp van de niet-verwisselbare Li-polymeeraccu. Die bestaat uit twee cellen en heeft een capaciteit van 550 mAh; voldoende om ongeveer tien fotostickers te printen. En dat is – waarschijnlijk niet toevallig - ook het maximaal aantal stickers dat in het printertje past.

Het apparaatje verbruikt 0,55 watt in ruststand, 31 à 32 watt tijdens het afdrukken en gemiddeld 16 watt in werking. De omgevingstemperatuur bij gebruik dient tussen de 5 en 40 graden Celcius te zijn. Een micro-usb-stroomkabel wordt meegeleverd, maar voor een usb-stroomadapter moet je zelf zorgen. Dankzij de usb-stroomaansluiting kun je de Sprocket uiteraard ook overal met een pc, laptop of powerbank opladen.

Naast de usb-poort bevindt zich een kleine ronde led die rood brandt als de accu bijna leeg is, oranje wanneer hij half opgeladen is en groen wanneer hij vol is. Tijdens het laden knippert de led rood.

Aan de andere kant van de Sprocket is er een grotere langwerpige statusled die zes verschillende kleuren kan weergeven die je naar wens kunt toekennen aan de functies inschakelen, uitschakelen, slaapstand, inactief, printen en overige fouten.

Rood en wit zijn niet aanpasbaar: rood betekent dat er geen papier in de printer zit of dat er een storing is; wit wil zeggen dat de printer nog moet geconfigureerd worden met behulp van de mobiele app.

Zink-fotopapier

De Sprocket 200 print volgens de ZINK-printtechnologie (‘Zero INK’) die geen cartridges nodig heeft en in één keer via een thermisch proces een randloze kleurafdruk creëert. De ‘inkt’ zit dus al in het fotopapier; de printer activeert die door middel van een thermisch procedé.

De technologie werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf ZINK Holdings. HP heeft er een licentie op, net zoals andere bedrijven zoals Brother, Canon, Kodak, LG, Lifeprint, Prynt en Polaroid. ZINK startte trouwens als een project bij Polaroid en werd in 2005 afgesplitst tot een zelfstandig bedrijf. De technisch vergelijkbare thermische Fuji Printpix-technologie is overigens niet compatibel met ZINK.

HP Sprocket New Edition review

De Sprocket 200 print op 313 x 400 dpi, ofwel 143,55 ppi (0,13 megapixels) met een 4:3-beeldverhouding. De afdrukken glanzen en het zelfklevende fotopapier heeft een gewicht van 100 gram/m².

ZINK-fotopapier bevat de basiskleuren cyaan, magenta en geel in inktlagen die ingepakt zijn tussen een doorzichtige bovenkant en ondoorzichtige achterkant met drukgevoelige stickerzijde. De inkten worden geactiveerd door ze op verschillende temperaturen en met wisselende duurtijden op te warmen: 110 °C voor cyaan, 150 °C voor magenta en 200 °C voor geel. Dat vergt redelijk veel van de accu, reden waarom de Sprocket ‘maar’ tien foto’s op één batterijlading kan printen.

Print je snel te veel foto’s achter elkaar dan kan dit in theorie tot oververhitting leiden, maar tijdens de test ondervonden we geen problemen. De Sprocket schakelt zichzelf trouwens automatisch uit bij oververhitting.

Sprocket klaarmaken voor gebruik

De Sprocket app werkt met iOS 8.0 en hoger en Android 4.4 en hoger. Controleer dus eerst even de versie op je je telefoon of tablet en update deze eventueel. Verwijder intussen de bovenklep van de Sprocket 200. Tien velletjes ZINK-fotopapier worden meegeleverd. Haal ze uit de beschermende plastic verpakking en vergeet de blauwe kartonnen kaart met streepjescode niet. Die ‘ZINK Smartsheet’ heb je namelijk nodig om de printer te reinigen en te kalibreren. Elke verpakking ZINK-fotopapier bevat een dergelijk kalibratiekaartje.

Plaats de kaart met de streepjescode omlaag in de printer en leg er het fotopapier op, eveneens met het logo omlaag. Sluit de printer en schakel de stroom in. Houd de stroomknop naast de usb-poort ingedrukt totdat het statuslampje wit brandt.

Voeg nu de Sprocket Printer toe via het apparaatmenu in de app. Mogelijk vraagt de app je om een firmware-update uit te voeren. Dit duurt enkele minuten. Tijdens het updaten knippert de statusled van de Sprocket 200 in alle ondersteunde kleuren. Koppel het apparaat uiteraard niet los zolang de update niet is voltooid. Het updateproces duurt maximaal een minuut of vijf.

Via de app print je foto’s uit de fotogalerij van je smartphone. Je kunt de app ook verbinden met Instagram, Facebook en Google en zo foto’s uit de cloud printen.

HP Sprocket New Edition review

Eerste foto's printen

Het duurt ongeveer drie seconden om de printer in te schakelen. De Sprocket 200 voert altijd eerst een kleine zelftest uit, om te controleren dat de roller werkt en het papier correct geladen is. Printen duurt dertig à veertig seconden per foto, het verzenden inbegrepen. De foto schuift aan de voorkant uit de pocketprinter, is direct gebruiksklaar en hoeft dus niet te drogen zoals bij een oude Polaroid.

Bij een nieuw pak fotopapier wordt eerst de kalibratiekaart uitgeworpen, waarna pas de eerste foto volgt. Bewaar de kalibratiekaart voor de zekerheid tot het bijbehorende pak fotopapier op is. Als je om een of andere reden het fotopapier verwisselt dan moet je onderaan altijd opnieuw eerst het bijbehorende kalibratiekaartje leggen voor het beste afdrukresultaat.

De app heeft een optionele instelling voor ‘augmented reality’, die onzichtbaar voor het blote oog allerlei informatie in de foto verbergt, zoals de datum waarop en de locatie waarin deze gemaakt is. Die informatie kun je wel achteraf uitlezen met de scanfunctie van de Sprocket-app. De app toont vervolgens andere foto’s in je galerij die op dezelfde datum gemaakt zijn. Verder worden foto’s uit de galerij getoond die je op dezelfde locatie maakte. Ten slotte zoekt de app op Instagram en Google naar foto’s die anderen op dezelfde locatie maakten. Ook die kun je dan in de app bekijken.

Resultaten

Sprocket print foto’s standaard randloos. In de app kun je wel witte of gekleurde randen toevoegen, maar aangezien de foto’s al zo klein zijn hangt het sterk van het onderwerp af of dit een goed idee is. Verder kun je basisbewerkingen op de foto’s uitvoeren en allerlei kleurige clipart, virtuele stickers en effecten toevoegen.

Uiteraard is de selectie clipart niet zo uitgebreid als bij Messenger, Instagram of WhatsApp, laat staan als bij gespecialiseerde stickerapps zoals Stickify of PicsArt. Maar de Sprocket app werkt gebruiksvriendelijk; de beschikbare bewerkingsopties volstaan om foto’s waar nodig te retoucheren. De app toont het resultaat voordat je op de printknop drukt.

HP Sprocket New Edition review

De afdrukkwaliteit hangt sterk af van de kwaliteit van de originele foto, maar is zeker aanvaardbaar. Verwacht echter geen professionele fotoafdrukkwaliteit. De prints zijn uiteraard ook vrij klein en de resolutie is beperkt. Daardoor werken simpele afbeeldingen met niet al te veel details zoals duidelijk zichtbare gezichten het best.

Leuk is wel dat je de prints als sticker kunt gebruiken. Je plakt ze probleemloos op een kaft of in een fotoalbum. Maar let op: in het speciale HP Sprocket fotoalbum dat je her en der kunt kopen, passen de iets grotere foto’s van de New Edition Sprocket niet! Voorlopig heeft HP geen eigen album voor zijn nieuwste Sprocket-printer, maar albums van andere merken bestaan er natuurlijk ook en die zijn sowieso goedkoper.

De mogelijkheid om datum- en locatie-informatie in de foto te verbergen en achteraf met de app uit te lezen, is méér dan een gimmick. Ze is handig om achteraf informatie over een foto terug te vinden, zelfs zonder dat je bijvoorbeeld iets op de achterkant schreef. Bij de eerste versies van de app haperden die ‘ingesloten ervaringen’ soms om onduidelijke redenen. Maar sinds een recente update (zie verder) functioneert deze functie wel goed.

Paar maanden later

HP werkte tijdens de testperiode zowel de Sprocket-app als de -firmware regelmatig bij. Daarmee werden enkele oneffenheden zoals problemen met de augmented reality-functie weggewerkt. Ook werden in de app extra stickers en afdrukeffecten toegevoegd.

De printer werkte tijdens de testperiode probleemloos. De accu loopt nauwelijks leeg als je de Sprocket niet gebruikt. Zet je hem weer aan dan is hij direct verbonden met de app en kun je binnen een minuut één of meer foto’s afdrukken. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat dat na de initiële configuratie probleemloos blijft werken.

Wat met de levensduur van de prints? Wij hingen foto’s maandenlang op in het dag- en kunstlicht van een typische woonkamer. Dit had geen merkbare invloed op de afbeeldingen. Als je ze in een erg warme ruimte ophangt, hebben de foto’s wel de neiging om op te krullen.

Noch ZINK, noch HP geven concrete info over de levensduur van de Sprocket-foto’s. ZINK zegt dat zijn thermische foto’s even lang leven als klassiek afgedrukte foto’s, zonder verdere details te geven. “They will last for years and years and years,” zo verklaarde ZINK CMO Scott Wicker in 2007 in een interview met het magazine van de Amerikaanse Photo Marketing Association (PMA).

Conclusie

De HP Sprocket New Edition is een erg leuke mobiele printer die je overal meeneemt om er kleine, zelfklevende kleurenfoto’s mee te printen. Niet zozeer de fotokwaliteit, als wel het hoge ‘fun’-gehalte maken dit tot een aanrader. De app werkt erg gebruiksvriendelijk. De mogelijkheid om AR-informatie in een foto te verbergen en via de app weer uit te lezen is ook interessant.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Algemeen

Tags: hp, printer, gadget