abonneren

HP: Memristor wordt revolutionair computergeheugen

Memristors worden gezien als de technologie die computers mogelijk maken, die lijken op het menselijk brein. Al in 2008 toonde onderzoek in de laboratoria van HP aan dat memristors bestaan. Volgens de New York Times zal HP vandaag de actuele status van de ontwikkelingen aan memristors bekend maken.Memristors worden een alternatief voor het huidige flashgeheugen.
Memristor is een samentrekking van memory resistors en kunnen worden gezien als weerstanden met geheugenwerking. Volgens HP is een memristor het vierde elementaire elektronische component naast de weerstand, de condensator en de spoel. Daarnaast heeft het afmetingen waar welke combinatie dan ook van andere drie componenten niet aan kunnen tippen.

Memristors moeten het mogelijk maken computers te bouwen met geheugens die niets vergeten, die niet hoeven te worden opgestart, minder energiegebruiken en informatie kunnen associëren op een manier die vergelijkbaar is met het menselijk brein.

Een memristor is momenteel in zijn kleinste vorm enkele nanometers groot. In vergelijking met transistors die nog op een spoorbreedte van 32 en straks 22 nanometer zitten is dat stukken kleiner. Sinds de aankondiging in 2008 hebben de onderzoekers de schakelsnelheid van de memristors weten op te voeren tot een vergelijkbare snelheid met de huidige transistoren.

HP verwacht de technologie binnen drie jaar zover doorontwikkeld te hebben dat ze zich kan meten met de nu bestaande. Zo kunnen er dan alternatieven voor flashchips geproduceerd worden met een opslagcapaciteit van 20 GB per vierkante centimeter. Dit overtreft de dan verwachte capaciteit van flashgeheugens.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: