Howto: Windows XP upgraden naar Windows 7 of 8 met PCmover

Windows XP is definitief ten einde, nu is het toch echt de tijd om afscheid te nemen van het dertien jaar oude besturingssysteem. Gelukkig is het upgraden van Windows XP niet zo heel ingewikkeld. Met PCmover Express van Microsoft en Laplink kun je je oude bestanden, gebruikersaccounts en instellingen eenvoudig overzetten naar Windows 7 of 8.

Wanneer je afscheid neemt van Windows XP heb je een tweetal opties: je schaft een nieuwe computer aan die al is voorzien van Windows 7 of 8, of je upgrade je bestaande XP-computer en je installeert daar Windows 7 of 8 op. Een directe upgrade van Windows XP naar Windows 7 of 8 is echter niet mogelijk, je moet een nieuwere versie altijd opnieuw installeren.

In beide gevallen is het mogelijk om je oude bestanden uit Windows XP over te zetten naar Windows 7 of 8. Microsoft heeft in samenwerking met Laplink een speciale tool uitgebracht, de zogenaamde PCmover Express.

In dit artikel leggen we je uit hoe je je bestanden, programma's en instellingen kunt overzetten naar een nieuwe Windows 7 of 8-computer. Je moet ervoor zorgen dat je beide computers tegelijk kunt gebruiken en dat zowel de oude Windows XP-computer als de nieuwe Windows 7 of 8-computer in hetzelfde netwerk aanwezig zijn en elkaar kunnen zien, bijvoorbeeld doordat ze in dezelfde werkgroep zijn opgenomen.

HULP NODIG?
Werk je nog met Windows XP, maar wil je nu toch echt overstappen naar Windows 7 of 8? Stuur PCM een mailtje met je vraag of probleem waar je tegenaan loopt en wij helpen je met een succesvolle overstap. Stuur je vraag naar xp@pcmweb.nl

 

Stap 1: PCmover Express installeren op Windows XP
Met PCmover Express kun je al je bestanden en een deel van de instellingen uit Windows XP overzetten naar je Windows 7 of 8-computer. De software kun je hier downloaden. Na de download installeer je de software als eerste natuurlijk op je Windows XP-machine. In veel gevallen heb je ook nog het Microsoft Virtual C++ 2010 Redistributable-pakket nodig, maar deze wordt automatisch gedownload en geïnstalleerd als je begint met de installatie van PCmover Express.

Na de installatie kun je de software direct starten. Als het programma is opgestart, kom je terecht in het welkomstscherm, waar kort wordt uitgelegd wat het programma doet. Ook is het mogelijk om een handleiding te downloaden, maar zowel de instructies op het scherm als de handleiding zijn Engelstalig.

Klik op de knop 'Next' om van start te gaan met het maken van een back-up van je bestanden van de Windows XP-computer.

In het volgende scherm moet je - volgens de instructies - de Windows XP-computer eerst voorbereiden. Dat doe je door op de knop 'Windows XP - Prepare this computer first' te klikken. De software is namelijk hetzelfde voor de computer waarnaar je wilt upgraden, vandaar dat je kunt kiezen tussen je oude en je nieuwe computer.

Selecteer hier dus je oude computer. In het daarop volgende scherm kun je aangeven hoe je je bestanden wilt overzetten: via een wifi- of bedraad netwerk, via een speciale Laplink ethernet-kabel of via een speciale Laplink usb-kabel. Wij kiezen voor wifi- of bedraad netwerk, omdat je voor de andere twee opties een speciale Laplink-kabel nodig hebt: deze zijn geschikt voor tweewegs-verkeer en werken samen met Laplink-software, dergelijke kabels zijn echter extreem duur en voor het overzetten van bestanden via een netwerk niet nodig.

Na een druk op de knop 'Next' maakt PCmover een scan van de op je Windows XP-computer aanwezige programma's. Dat kan even duren en ondertussen kun je alvast je Windows 7 of Windows 8-computer aanzetten, omdat je na afloop van de scan de gegevens al naar je nieuwe computer kunt overzetten.

Stap 2: PCmover Express installeren op Windows 7 of 8
PCmover wacht op je Windows XP-computer tot je op de nieuwe computer PCmover Express ook hebt gestart. Beide computers worden namelijk via de PCmover software verbonden om de oude bestanden naar de nieuwe computer over te zetten.

Mocht je dat nog niet hebben gedaan, installeer dan ook PCmover Express op je nieuwe computer. Kies daar - als je de software hebt gestart - bij de vraag welke pc moet worden voorbereid, voor Windows 7 / 8 - Prepare this computer second.

Op je Windows 7 of 8-computer moet je nu de software eenmalig registreren. Daarbij vraagt PCmover Express om je naam en e-mailadres. Overigens hoef je hier geen geldig e-mailadres op te geven, maar je moet wel iets invullen: anders kun je niet verder.

Er wordt nu verbinding gemaakt met je oude Windows XP-machine: daarbij wordt informatie opgevraagd over onder meer de gebruikersaccounts op de oude computer, en is het mogelijk om bepaalde bestanden uit te sluiten van de overdracht.

In dit deel van het proces moet je opgeven welke accounts je van de oude computer wilt overzetten naar de nieuwe. Druk op de knop 'User Account Selections' om de accounts te selecteren die moeten worden overgenomen.

Je kunt kiezen om de gegevens van een oude account te integreren in een nieuw account op je Windows 7 of 8-computer, maar beter is het om voor de geïmporteerde accounts een nieuwe op je Windows 7 of 8-computer te maken. Zo voorkom je problemen als je al een goed geconfigureerd account hebt op je Windows 7 of 8-computer.

Vervolgens kies je welke schijven van je oude Windows XP-computer je wilt importeren naar Windows 7 of 8. Het gaat hier dan puur over bestanden die je bijvoorbeeld op een data-partitie hebt staan op je oude XP-computer. Zo kun je bijvoorbeeld een D:-schijf op je oude systeem naar een E:-schijf op je nieuwe computer verplaatsen.

Het is verder mogelijk om een filter te maken voor bestanden die je niet wilt overzetten van je Windows XP-computer naar je nieuwe systeem. Denk aan tijdelijke bestanden, wisselbestanden en bestanden die worden gebruikt voor de slaapstand van Windows: dergelijke bestanden overzetten naar je nieuwe Windows 7 of 8-computer heeft eigenlijk geen zin en bovendien duurt het overzetten zo een stuk langer.

In de nu volgende stap worden de bestanden, accounts, instellingen en programma's daadwerkelijk overgezet. Aangezien de PCmover-software mede door Microsoft is uitgebracht, krijg je ook de vraag of je Bing als standaardzoekmachine wilt instellen, en of je ook meteen Microsoft Office 365 wilt installeren. Vooral dat laatste moet je eigenlijk niet doen, want je krijgt slechts een 30 dagen proefversie van die software op je nieuwe computer.

Druk - nadat je de vinkjes bij de te installeren software hebt weggehaald - op de knop 'Next'. Nu zal PCmover alle oude gegevens van je Windows XP-computer overzetten naar je nieuwe systeem. Dit proces kan enige tijd duren, in ons geval was de software ongeveer een uur bezig om alles over te zetten.

Tot slot
PCmover Express is een zeer handige tool om je oude Windows XP-machine of installatie vaarwel te zeggen en al je bestanden en document over te zetten naar je nieuwe computer. Het enige nadeel is wel dat - als je een behoorlijk 'vervuild' account had onder Windows XP, deze gegevens ook worden overgezet naar je nieuwe computer.

De beste methode is altijd nog een handmatige back-up te maken van je persoonlijke bestanden uit de Mijn Documenten-map, je browserfavorieten en je andere bestanden op bijvoorbeeld een data-partitie. Je programma's kun je op een nieuwe Windows 7 of 8-computer het best nog altijd opnieuw installeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Algemeen

Tags: xp, upgrade