abonneren

Holografisch geheugen vanaf volgende maand te koop

Al flinke tijd geleden schreven we op pcmweb.nl over holografische opslag. Meerdere bedrijven, waaronder InPhase Technologies, zien in holografische opslag de opvolger van de huidige optische opslagtechniek (dvd, blu-ray). Nu is ook bekend wanneer de eerste producten te koop zijn: mei 2008.Holografische opslagtechnieken beloven een enorm hoge gegevensdichtheid en uitstekende weerstand tegen omgevingsinvloeden. Om deze reden is holografische opslag veel interessanter dan optische opslag. InPhase wil met zijn holografische opslagproducten vooral de archiveringsmarkt aanspreken.
Het eerste product, dat vanaf volgende maand verkrijgbaar is, is een doorzichtige 5.25" holografische schijf in een cartridge en een bijbehorende drive.

Voor de duidelijkheid: een hologram wordt gemaakt met twee lasers, een referentielaser en een verlichtingslaser. In het holografische materiaal wordt met deze twee lasers een patroon gezet dat ook weer uitgelezen kan worden. Net als bij de hologrammen uit de winkel is het mogelijk om de informatie onder verschillende hoeken te bekijken (uit te lezen) waardoor een ander beeld verschijnt.

Het voordeel van holografisch geheugen is dat het veel beter bestand is tegen schade dan zijn optische tegenhangers. Omdat er geen fysiek contact plaatsvindt met het medium zelf, alleen met de buitenzijde, kan een holografische schijf miljoenen keren uitgelezen worden zonder enige degradatie. Ook is de opslagcapaciteit in theorie ongelimiteerd: door de hoek te variëren tussen de twee lasers (of de hoek van de holografische media) kunnen honderden hologrammen op dezelfde fysieke plek worden opgeslagen.

InPhase heeft inmiddels ook de prijs van de drive ($18.000) en de schijfjes (aanvankelijk $180 voor 300 GB) vrijgegeven. Dat mag dan wel veel lijken, de technologie zal op termijn stukken goedkoper worden en voor archiveringsdoeleinden valt de prijs per gigabyte op zich mee, wanneer in overweging wordt genomen dat de media over vijftig jaar niet gedegradeerd zal zijn.

InPhase Technologies

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: