Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Hogeschool doceert oude computertalen

Wees niet bang van verouderde programmeertalen, maar leer ermee omgaan. Dat is de boodschap van het migratiesoftwarebedrijf Anubex en de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) aan de nieuwe generatie informaticastudenten.De hogeschool start vanaf dit academiejaar een speciale cursus legacy-systemen voor de laatstejaarsstudenten informatica die zich specialiseren in applicatieontwikkeling. Legacy-systemen zijn computerprogramma's die zijn geschreven in verouderde programmeertalen en die moeilijk integreerbaar zijn met moderne informatietechnologieën.

Het gaat de school niet zozeer om het feit dat IT'ers die oude talen zelf kunnen schrijven, maar wel dat ze ermee kunnen werken, vertelt Koen Schram, opleidingshoofd Toegepaste Informatica aan de KdG. "Zo zullen we hen bijvoorbeeld aanleren om een bestaand programma, geschreven in de programmeertaal COBOL, moderner te maken via een interface naar netwerk-services. Ook zullen de studenten leren om bestaande data te migreren naar moderne databases."

Dit nieuwe vak komt op verzoek van het bedrijfsleven. Door de uitstroom van de babyboom-generatie zijn er immers steeds minder mensen die oude programmeertalen als COBOL beheersen. En dat terwijl er wereldwijd nog zo'n 200 miljard COBOL-lijnen in omloop zijn.

De cursus is hard nodig, onderstreept Louis Heymans, managing director van Anubex. "Ondernemingen hebben tegenwoordig de grootste moeite om hun verouderde software aan te passen aan de snel wijzigende bedrijfsomgeving. Maar in plaats van volledig nieuwe computersystemen te bouwen volstaat het meestal om een deel van het oude computerprogramma te migreren en zo de kernfunctionaliteit van de software te behouden."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie