abonneren

Hoeveel inwoners heeft Second Life eigenlijk?

Second Life is één van de populairste internetgemeenschappen. Gebruikers kunnen met surrogaat identiteiten 'wonen' in een driedimensionale virtuele wereld. Maar hoeveel actieve gebruikers heeft de virtuele wereld eigenlijk?Linden Lab, de ontwikkelaar van Second Life, zegt dat de wereld 6,16 miljoen inwoners heeft.
Daarvan heeft 1,62 miljoen in de afgelopen 60 dagen één of meerdere keren ingelogd. Maar achter hoeveel van deze ‘inwoners' zit een mens van vlees en bloed? En van die mensen, hoeveel neemt actief deel aan de wereld? Hoeveel gebruikers hebben een account aangemaakt omdat ze alleen maar even wilden kijken waar alle ophef nou over is?

Linden Lab denkt dat ongeveer 3,2 miljoen van de accounts is aangemaakt door een mens van vlees en bloed. Daarvan heeft rond de 10 procent de intentie om regelmatig deel te nemen aan de wereld. Het aantal dagelijkse gebruikers ligt dus waarschijnlijk rond de 320.000. Nog steeds best veel, maar niet de zes miljoen die Linden Lab zo graag noemt.

Onderzoeksbureau comScore heeft een eigen, onafhanelijk onderzoek gedaan naar het aantal actieve inwoners in de virtuele wereld. Volgens dat onderzoek heeft Second Life 1,28 miljoen actieve gebruikers, waarvan 207.000 uit de VS komen. Dit is een stijging van 46 procent sinds januari. comScore definieert een ‘actieve gebruiker' als iemand die in maart dit jaar heeft ingelogd en de officiële software gebruikt.

De resultaten van comScore zijn misschien niet helemaal representatief. comScore heeft voor zijn onderzoek aan twee miljoen consumenten toestemming gevraagd om vertrouwelijke informatie uit hun browseractiviteiten te halen. Maar, zoals gebruikers van Second Life weten, je gebruikt geen browser om deel te nemen aan de virtuele wereld. Het was ook beter geweest om het aantal ‘regelmatige' gebruikers in kaart te brengen, in plaats van het aantal 'actieve' gebruikers dat in maart heeft ingelogd. In het laatste geval kan iemand in maart hebben ingelogd, besloten hebben dat Second Life niets is, en weer hebben uitgelogd. Het onderzoek ziet deze persoon toch als een ‘actieve' gebruiker.

Het aantal ‘echte' inwoners dat dagelijks in de virtuele wereld is te vinden kan daarom wel eens flink lager liggen dan het aantal van 320.000 dat Linden Lab aanhoudt. Dat is niet veel om een hele wereld te bevolken.


Meer informatie: Informationweek

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie