Hoeveel gigabytes bespaart Snow Leopard nu echt?

© CIDimport

Hoeveel gigabytes bespaart Snow Leopard nu echt?

Geplaatst: 1 september 2009 - 08:09

Aangepast: 17 november 2022 - 08:51

Redactie ID.nl

De aankondiging van Apple nieuwste versie van Mac OS versie 10.6 vermeldt een winst in schijfruimte van maar liefst 6 GB. Op zich al spectaculair, maar in de praktijk lijkt er nog veel meer te worden bespaard. Toch is er iet vreemds aan de hand.

De aankondiging van Apple nieuwste versie van Mac OS versie 10.6 vermeldt een winst in schijfruimte van maar liefst 6 GB. Op zich al spectaculair, maar in de praktijk lijkt er nog veel meer te worden bespaard. Toch is er iet vreemds aan de hand. Snow Leopard gebruikt een andere definitie van Gigabytes net als overigens voor Megabytes en Kilobytes.

De grootste besparing wordt bereikt door het weglaten van overbodige utilities en alle support voor Power PC Macs. Uit de uitgebreide discussie die er op internet is ontstaan over de besparing, komen getallen van 12 tot wel 20 GB. Toch klopt er iets niet.

Na de installatie van Snow Leopard blijkt er niet alleen een toename van vrije ruimte, ook blijkt de totale schijfruimte zelf te zijn toegenomen. Hoe kan dat?

Apple heeft in de overgang van versie 10.5 naar 10.6 de definitie van de getallen veranderd. Was deze tot nu toe gebaseerd op een macht van 2 nu gebruikt Apple een macht van 10. Dus was een GB voorheen 1024 MB nu is een GB gelijk aan 1000 MB. Het verschil is niet groot maar verklaart ook het verschil tussen dat wat de schijffabrikanten specificeren en wat het OS rapporteert. Zo openbaart een 250 GB schijf zich als een 232 GB schijf. Bij het nieuwe Snow Leopard nu niet meer. Hetzelfde geldt voor de bestandsgroottes en dus ook voor de vrije ruimte, al die getallen zijn groter geworden. Lees een uitleg over de getaldefinities hier.

Hoe groot is de besparing nu echt? Als we de praktijkgetallen omrekenen dan blijkt de werkelijke besparing zo rond de 8 GB (oude gigabytes op basis van het tweetallig stelsel) te zijn. Dit is altijd nog een mooi resultaat en het blijkt dat Apple hier niet heeft overdreven. Kortom het is vooral een kwestie van rekenen.

Bron: Gary Milsaps blog

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten