Hoe is het kijken van sport veranderd door technologie?

Kijk je een voetbalwedstrijd op tv, dan zie je logo’s op het veld “geprojecteerd” worden en dankzij duizenden LED-lampjes kunnen bedrijven hun producten aanprijzen op de borden aan de zijkant van het veld. Er zijn nog veel meer manieren waarop technologie heeft veranderd hoe wij kijken naar sport.

Livestreaming

Het is een voor de hand liggende technologische ontwikkeling, maar wel eentje die genoemd moet worden: livestreaming en smartphones zorgen ervoor dat je je uit werk niet naar je televisie thuis hoeft te snellen om niks van de wedstrijd te missen.

Je kunt nu overal op je telefoon kijken naar de wedstrijd. Zo kun je zelfs stiekem onder werktijd genieten van wie er nu weer voorloopt in de Tour de France, zonder dat je daarvoor een enorme televisie naast je hoeft te hebben. Je kunt het gewoon aan hebben staan op je telefoon.

Sociale media

Sociale media maakt je sportbeleving ook anders. Dat kan heel positief zijn, bijvoorbeeld als een team achter-de-schermen beelden deelt van voor de wedstrijd of je tijdens de wedstrijd update over waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.

Het kan echter ook negatief zijn. Zo is Neymar regelmatig in het nieuws omdat hij zich op Instagram zeer ongenuanceerd en negatief uitte over de arbitrage en de VAR in de wedstrijd van Paris Saint-Germain tegen Manchester United. Over het algemeen geldt social media gelukkig vooral als een positief middel om fans te binden met een sportclub en ze extra informatie te geven over het wel en wee van de club, de spelers en specifieke wedstrijden.

Instant replays

Vroeger kon er met een foto worden gekeken wie er het eerste over de finish was, maar tegenwoordig kan er veel meer dankzij camera’s die in 360 graden kunnen filmen. De scheidsrechter op het veld kan via een oortje snel schakelen met de videoscheidsrechter, die dankzij al die camera’s perfect kan terugkijken of een speler bijvoorbeeld een hands heeft gemaakt.

Sommige puristen zijn hier niet voor en vinden dat technologie hier teveel bemoeienis heeft met iets dat mensenwerk zou moeten zijn. Maar door al die camera’s kunnen ook sportcommentatoren de wedstrijd van alle hoeken en gaten bekijken en word je wel van het snelste en beste commentaar voorzien. Dankzij ball-tracking-technologie houden camera’s bovendien altijd hun ogen op de bal.

Het is bovendien mogelijk om in 3D een soort model te zien van een bepaalde goal, zoals bijvoorbeeld veel wordt gebruikt in de basketball. Dat zie je in bovenstaande video.

Sabermetrics

Eerst was het iets wat we zagen in het boek en de film Moneyball: een Yale-economystudent zette spelerdata in om zo een topteam neer te zetten, maar inmiddels wordt het veel meer gebruikt. Via Sabermetrics krijg je als kijker inzicht in de statistieken achter een speler of team. Het wordt veel gebruikt in de American Football, maar ook in groeiende mate in voetbal.

AZ heeft zelfs Billy Beane (de man achter Moneyball) bereid gevonden om ze te adviseren op het gebied van spelersstatistieken. Je ziet als kijker door big data bijvoorbeeld hoeveel kilometer een speler heeft gelopen voor hij werd gewisseld. En spelers gebruiken deze data, maar ook dat van de camera’s om hun speelwijze te verbeteren.

De toekomst

In de toekomst wordt verwacht dat bijvoorbeeld virtual reality een grotere rol kan spelen in het bekijken van een sport. Je kunt daarmee praktisch naast de speler lopen in het veld, of virtueel naast Koning Willem-Alexander zitten op een perfecte plek om een Olympische wedstrijd te kijken.

Ook belooft de komst van 5G een heleboel voor sport. Amsterdam en de Johan Cruyff-arena testen momenteel het 5G-netwerk om bezoekers van de voetbalkampioenschappen binnenkort snel te kunnen melden dat ze beter een andere uitgang kunnen nemen, als er bij de ene uitgang drukte is.

Kortom, het kijken van een sport is door technologie in grote mate veranderd. Er kan nu zo precies worden bekeken waar de bal zich op elke seconde van de wedstrijd bevindt en waar welke speler precies stond, dat er steeds minder discussie kan zijn over bepaalde situaties op het veld.

Je hebt sowieso als fan aanzienlijk meer informatie tot je beschikking dankzij de data die wordt verzameld over elke speler. Vervolgens kun je ook nog op social media lezen wat de speler van de wedstrijd vond. Door technologie ben je dus niet alleen beter op de hoogte tijdens de wedstrijd, maar ook al ervoor en soms nog lang daarna.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000