abonneren

Hoe het echt zit met Google en CO2

Grote koppen in kranten en op websites gisteren: twee zoekopdrachten van Google zouden 14 gram CO2 opleveren, net zoveel als het aan de kook brengen van een ketel water.
"Maar," zo zegt de Harvard-fysicus die het onderzoek heeft uitgevoerd, "ik heb Google helemaal niet met name genoemd - mijn onderzoek gaat over internet in het algemeen!"

Dat Google genoemd wordt in het interview met Alex Wissner-Gross in The Times of London (de bron van het bericht) is dus helemaal het werk van de journalist. "Nogmaals: ons onderzoek richt zich op het web in het algemeen. Daaruit blijkt dat het bezoeken van een website ongeveer 20 milligram per seconde aan CO2 kost."

Ook Google zelf heeft gereageerd en een berekening online gezet die veel lager uitkomt dan 7 gram per zoekopdracht. " Een zoekresultaat verschijnt bij ons in minder dan 0,2 seconde. De servers hebben hiervoor maar een paar duizendsten van een seconde nodig. Tel daar alle andere activiteiten bij op en je komt per zoekopdracht op 0,0003 kWh verbruikte energie, 1 Kj. Ter vergelijking: een mens heeft ongeveer 8000 Kj per dag nodig; met één zoekopdracht van Google wordt dus net zoveel energie verbruikt als je lichaam in 10 seconden verbrandt. En qua CO2 staat één zoekopdracht gelijk aan 0,2 gram. Nog even ter vergelijking: auto's mogen onder de EU-standaard 140 gram CO2 per afgelegde kilometer uitstoten. Een auto die één kilometer rijdt, stoot dus net zoveel CO2 uit als 700 zoekopdrachten..."

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: