abonneren

Hoe eindig is het internet?

Online video en internettelefonie zorgen voor een steeds zwaardere belasting van het netwerk. Hoe lang kan het huidige internet dit nog aan?Een recent rapport van Deloitte Touche Tohmatsu, TMT Trends 2007, waarschuwt voor de eindigheid van de capaciteit van internet. In bepaalde delen van de wereld zou die grens al dit kalenderjaar kunnen worden bereikt.
2006 heeft opnieuw een constante groei van internetgebruik te zien gegeven. Het verkeer over de grootste internethub ter wereld, de Amsterdam Internet Exchange (waarover ongeveer 20 procent van het Europese internetverkeer loopt) groeide met een stevige 7,4 procent gemiddeld per maand. In februari vorig jaar overtrof het dagelijkse verkeer al de capaciteit van één petabyte (= ruim 1 miljard megabytes).

De verwachting is dat die capaciteit tegen oktober van dit jaar zal zijn verdubbeld, overeenkomend met 1 triljoen ( 1018 ) pagina's bedrukte tekst per dag. (Bron: EuroTelco Snapshot). Gerekend over het gehele jaar 2007 is de verwachting dat de Amsterdam Internet Exchange ruim 1 exabyte aan data zal versturen, overeenkomend met 500 maal de inhoud van alle wetenschappelijke bibliotheken in de Verenigde Staten. En waar houdt het op?

Het netwerk moet op een zeer korte termijn een upgrade krijgen, concluderen buiten Deloitte ook andere onderzoekers. De verwachting is dat 2007 het jaar kan worden dat internet tegen zijn grenzen aanloopt. Veelbetekenend is dat vorige week donderdag meer dan één miljoen Britten een videofilm over een incident in Irak op de site van dagblad The Sun hebben bekeken, hetgeen de explosieve groei van de belangstelling voor online video illustreert. Voeg daarbij de algemene wens om de kwaliteit van online video te verhogen, en het bewijs van de noodzaak de bandbreedte op te krikken is geleverd.

Maar we hoeven ons niet ongerust te maken. Dat tenminste zegt het bedrijf Interoute, eigenaar van een Europees netwerk met meer dan 35.000 kilometer glasvezel. Het bedrijf gaat de komende tijd namelijk zo'n 22 miljoen euro investeren in een nieuw netwerk, waarmee de eindigheid van internet weer een poosje uitgesteld wordt...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord