abonneren

Het einde van de floppy is in zicht

Wie kent ze niet, de ouderwetse diskette's van 5.25" of 3.5". Het duurt niet lang meer voor ze het museum in kunnen, want de grootste retailer van Europa heeft besloten te stoppen met de verkoop ervan. De huidige voorraad wordt nog verkocht en daarna is het gedaan met de floppy.PC World verwacht dat ze vanaf de zomer geen pc's en laptops met floppydrives meer verkopen.
De floppy heeft het alsnog lang uitgehouden: Apple stopte in 1998 al met het inbouwen van floppydrives in de iMac en Dell maakte deze stap in 2003.

De meest bekende diskette is de 3.5" 1.44 MB-variant. Deze heeft de tand des tijds altijd goed doorstaan, ondanks nieuwere en betere technieken zoals de 2.88 MB-floppy en de Zip-drive. De eerste 3.5"-floppy stamt uit 1981 en kwam uit de fabriek van Sony.

Aanvankelijk werd de cdrw gezien als grote concurrent van de floppy. Maar omdat de schijfjes lastig in kleine sessies te beschrijven en uit te lezen waren (packet-writing, DirectCD) werd de cdrw al snel als archiveringsmedium gepositioneerd. De floppy bleef de enige techniek om makkelijk en universeel op te kunnen schrijven en lezen.

Inmiddels is de floppy écht ingehaald. Niet door de cd of dvd, maar door flashdrives. Aangezien een usbstick van een gigabyte al voor minder dan 20 euro te koop is, bieden usbsticks een veel betere prijs/opslagverhouding dan de ouderwetse diskettes. Ook de prijs/prestatieverhouding is vele malen beter. Daarmee heeft de flashtechniek eindelijk het oude floppyformaat ten grave gedragen. We zullen je missen...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: