abonneren

Heeft nVidia ook problemen met de G92 en G94?

Als we The Inquirer mogen geloven, dan zit nVidia flink in de puree. Het bedrijf heeft op dit moment te maken met een buitensporig hoge uitval van G84- en G86-chipsets in notebooks, wat zeker zijn invloed zal hebben op de bedrijfsresultaten. Maar nu blijken ook de G92 en G94 niet gevrijwaard van problemen.Om het hele probleem nog een keer uit de doeken te doenis iets te complex, maar samengevat komt het er op neer dat alle G84- en G86-chips defect zijn. Deze chips zijn in een groot aantalproducten terug te vinden, waaronder mobiele GeForce-chipsets.
Dell, HP en nog een groot aantal andere fabrikanten ondervinden nu dat laptops er in grote getalen mee stoppen door een niet-functionerende G84- of G86-chipset. Een flink probleem voor nVidia, die claimt dat het slechts om een kleine batch gaat met problemen in het gebruikte substraat.

The Inquirer heeft nu een mail gekregen van een anonieme engineer die claimt dat zijn Dell-laptop ook getroffen is door een defecte grafische chip. De Dell-helpdesk heeft hem verteld dat dit probleem zich zo vaak voordoet dat de complete laptop omgewisseld zal worden. Dat is dus in tegenspraak met nVidia, die claimt dat het slechts om een 'kleine' batch gaat.

Dell, HP en enkele andere fabrikanten hebben nu een 'fix' uitgebracht, alhoewel deze term teveel eer is: het gaat om een bios-update die de ventilatoren in de notebooks harder laat draaien, zodat het systeem koeler blijft. Geen fix dus, maar eerder uitstel van executie én flink veel meer geluidsproductie voor de gebruiker. Veel andere opties zijn er echter niet, want de vervangingsonderdelen van nVidia zijn net zo min stabiel -- er zijn simpelweg geen bugvrije chips in omloop.

De problemen voor nVidia lijken zich maar op te blijven stapelen nu vier verschillende partners onafhankelijk van elkaar gemeld hebben dat ze een extreem hoge uitval zien bij G92- en G94-producten. nVidia schijnt deze partners nu een spreekverbod opgelegd te hebben, zeer tegen de zin van deze partners in. Als de G92 en G94 namelijk inderdaad onder hetzelfde defect lijden, dan is de ramp voor nVidia niet meer te overzien. Deze chips worden namelijk gebruikt in de 8800 GT, 8800 GTS, 8800 GS, een aantal mobiele 8800-chipsets, de meeste 9800-chipsets en de 9600-kaarten...

Wanneer inderdaad alle chipsets na het G80-tijdperk niet in orde zijn dan zou dit wel eens het einde van nVidia kunnen betekenen. Schadeclaims en het vervangen van de onderdelen zou het bedrijf kunnen doodbloeden. Het is moeilijk in te schatten of dit een realistisch beeld is, omdat nVidia in alle toonaarden ontkent dat er meer aan de hand is dan een aantal defecte HP-laptops en ook nog eens de verantwoordelijkheid afschuift op anderen.

The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: