abonneren

Heeft een iPhone-ontwikkelgemeenschap kans van slagen?

Volgens Apple is de afgelopen vier dagen de iPhone SDK 100.000 keer gedownload. Al zou maar een fractie van de downloads nieuwe applicaties opleveren dan krijgt de iPhone nog steeds op korte termijn een grote catalogus aan officiƫle applicaties.Eengroot aanbodvan externe applicaties is financieel goed voor Apple.
Indien iedere ontwikkelaar die de SDK heeft gedownload er minstens één applicatie voor ontwikkeld - en dus het verplichte lidmaatschapsgeld betaald dat nodig is om de applicatie in de Apple AppStore te verkopen - dan krijgt Apple nu al $10 miljoen aan omzet binnen. Ontwikkelaars die zakelijke applicaties ontwikkelen, zijn nog lucratiever voor Apple. Zij betalen namelijk een bedrag dat drie keer hoger ligt.

De vraag rijst echter of er een ontwikkelgemeenschap kan ontstaan wanneer een bedrijf zoals Apple strenge richtlijnen afdwingt. Apple niet toe dat er applicaties voor de iPhone worden ontwikkeld die in de achtergrond draaien. De SDK verplicht dat een applicatie moet worden afgesloten wanneer een andere applicatie wordt opgestart. Ontwikkelaars die de SDK willen downloaden moeten online een verklaring ondertekenen waarin ze beloven alleen betrouwbare informatie te verschaffen aan geregistreerde iPhone-ontwikkelaars die bij hetzelfde bedrijf werken.

Dergelijke strenge richtlijnen zorgen er al bijna bij voorbaat voor dat een grote ontwikkelgemeenschap rondom de iPhone bijna onmogelijk is. Maar een aantal ontwikkelaars durft het toch aan en heeft de eerste iPhone-ontwikkelgemeenschap gevormd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: