abonneren

Heeft de desktop-pc zijn langste tijd gehad?

Het lijkt er sterk op dat het tijdperk van de desktop-pc aan het aflopen is. Consumenten kiezen steeds meer voor het kleinere, draagbare en trendy neefje van de pc, de laptop.In Amazons top 10 lijst van Bestverkopende PC's en Hardware staat geen enkel desktop-model. In de lijst staan wel zeven laptop-computers. De lijst toont duidelijk aan dat de dominantie van desktop-pc's over is. Laptops zijn door de ingebouwde WiFI en de lagere prijzen een betere keuze geworden voor computergebruikers wereldwijd.

De mogelijkheid om waar je ook bent draadloos over het internet te surfen, te werken en digitaal contact te houden met vrienden en collega's zorgt ervoor dat de desktop-pc niet meer interessant is voor consumenten. Daarbij komt ook nog dat laptops goedkoper zijn en dat steeds meer laptops een meer eigentijdse vormgeving hebben.

In het derde kwartaal van 2008 werden er voor het eerst meer laptops verkocht dan desktop-pc's. Nu de gemiddelde prijs van een laptop gezakt is naar rond de $400 zullen er dit jaar nog meer laptops worden verkocht. Verwacht wordt dat laptops een markaandeel zullen veroveren van rond de 55 procent.

De meeste fabrikanten van laptops - ongeveer 80 procent - zijn gevestigd in Taiwan. De grootste fabrikanten zijn Quanta en Compal Electronics en de twee grootste merken zijn Acer en Asustek. Deze bedrijven zagen vorig jaar hun marktaandeel toenemen, terwijl grote desktop-merken als Hewlett-Packard en Dell hun marktaandeel juist zagen afnemen. Veel moederbordfabrikanten verschuiven hun aandacht van desktop-pc's naar laptops en smartphones.

Om hun marktaandeel te behouden zoeken de marktleiders Acer en Asustek naar nieuwe segmenten. De handzame netbooks zijn een groot succes en ook de vormgeving van laptops wordt steeds belangrijker. Ook Dell heeft door dat de tijd van saaie, grijze laptops over is. Asustek heeft een "groene" laptop gemaakt van bamboe en HP werkt voor de vormgeving van zijn laptops samen met de bekende ontwerpster Vivenne Tam. De batterijduur van een laptop wordt ook een steeds belangrijker verkoopargument. De nieuwste laptops bieden een batterijduur van meer dan 24 uur. Ook snelle opstarttijden en aanraakschermen worden in de strijd gegooid voor meer marktaandeel.

Mobiliteit wordt steeds belangrijker voor consumenten. Is er nog wel plaats voor desktop-pc's? Eén van de weinige doelgroepen die nog geïnteresseerd is in desktop-pc's is hardcore gamers. Desktop-pc's bieden over het algemeen meer rekenkracht, wat nodig is voor de nieuwste generatie videogames. Hardcore gamers hebben echter genoeg kennis van hardware dat ze hun eigen pc kunnen samenstellen. Door zelf een pc samen te stellen, kun je niet alleen beter bepalen wat je wil maar het bespaart je ook nog eens honderden euro's. De markt van kant-en-klare desktop-pc's lijkt daarom wel definitief over te zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: