abonneren

Hector Ruiz, CEO van Globalfoundries, treedt af

Een groot aandelenschandaal begint steeds meer slachtoffers te eisen. Het draait om het afstoten van de AMD-fabrieken naar een seperate entiteit, Globalfoundries. Bij dit afstoten zou er spraken geweest zijn van handel met voorkennis.Vlak voordat AMD bekend maakte dat het zijn fabs zou afstoten naar een nieuw bedrijf zou AMD-baas Hector Ruiz dit feit met investeerders hebben gedeeld. Handel met voorkennis, dus. Ruiz is op dit moment CEO van Globalfoundries, maar heeft aangegeven af te treden.
De Securities and Exchange Committee (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, heeft Ruiz namelijk in het vizier en dat zou de reputatie van Globalfoundries wel eens kunnen beschadigen.

Volgens de SEC heeft Ruiz in zijn hoedanigheid als AMD-CEO beursgevoelige informatie gedeeld met een werknemer van New Castle Investments, Danielle Chiesi. Deze Chiesi werkte weer samen met Raj Rajaratnam, baas van Galleon, een club investeerders. Galleon kocht onmiddelijk aandelen AMD op, vlak voor het nieuws naar de buitenwereld werd gebracht. Helaas voor New Castle en Galleon bleef dit niet onopgemerkt bij de SEC, die prompt een onderzoek instelde.

Ruiz treedt op 4 januari officieel af en wordt dan vervangen tot Alan Ross, de voormalig CEO van Broadcom. Tot die tijd wordt Ruiz op nonactief gesteld. De kans is groot dat Ruiz strafrechtelijk vervolgd gaat worden, alhoewel de SEC nog geen aanklacht heeft ingediend. De huidige CEO van AMD, Jerry Sanders, heeft zijn ongeloof geuit over de situatie. Hij kan niet begrijpen dat Ruiz zo stom geweest is dit soort bedrijfsinformatie te delen met de buitenwacht.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie