abonneren

Hd-dvd leeft door in China... als CBHD

De Chinese fabrikant Shanghai United heeft zojuist een aantal van Toshiba's oude hd-dvd-productielijnen in gebruik genomen. De productielijnen worden gebruikt voor het CBHD-formaat, voorheen bekend als CH-DVD en technisch verwant aan hd-dvd.CBHD staat voor'China Blue High-Definition Disc'. Dit formaatstond voorheen bekend als CH-DVD. CBHD is China's variant op het inmiddels ter ziele gegane hd-dvd-formaat, waarin alleen van een andere (softwarematige) codec gebuik gemaakt wordt.
Hoewel er even twijfel ontstond over het Chinese formaat na de teloorgang van hd-dvd, staat de gehele Chinese industrie inmiddels weer als één man achter het formaat. Door het gebruik van een eigen codec en bestaande hd-dvd-lijnen is de productie van CBHD-schijfjes uiterst aantrekkelijk.

Een normale dvd-productielijn ombouwen voor CBHD kost ongeveer €500.000, aanzienlijk minder dan de €2.5 miljoen die nodig is een productielijn om te bouwen voor blu-ray. Daarnaast bedragen de royalties voor CBHD slechts 55 yuan (ca €5), ver onder het niveau van de blu-ray-royalties. Ook aantrekkelijk is dat de keerzijde van een CBHD gebruikt kan worden om een normale dvd-versie van een film op te slaan.

Massaproductie van CBHD-schijfjes zal in het vierde kwartaal aanvangen, al zullen de eerste producten al rond het begin van de Olympische Spelen verkrijgbaar zijn.

BetaNews

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie