abonneren

HBO gaat legale VPN-kijkers blokkeren

Ben jij zo iemand die legaal Game of Thrones kijkt bij HBO, bijvoorbeeld door een VPN te gebruiken? Dan heb je pech, want de dienst gaat betalende gebruikers die via een VPN kijken weren van de service.
HBO Now is een Amerikaanse dienst, maar veel buitenlandse fans van HBO-programma's als Game of Thrones gebruiken de dienst via een VPN.

Hola

HBO gaat zulke kijkers nu blokkeren op de dienst. Iedereen die via een VPN of een plugin als Hola op de site probeert te kijken krijgt een melding te zien dat zij geen series of films kunnen streamen. "Dit is tegen onze regels", staat in een melding te lezen.

Abonnees die zo'n VPN gebruiken krijgen bovendien een mail gestuurd waarin hen wordt uitgelegd dat ze iets doen wat niet mag.

Geoblokkeren

Volgens HBO heeft het 'geoblokkeren' te maken met de rechten die moeten worden betaald voor series. Als iedereen naar de Amerikaanse HBO surft, kunnen partners in andere landen gaan klagen dat ze minder verdienen.

Kortzichtige studio's

Het is het zoveelste voorbeeld van een streamingdienst die betalende gebruikers niet wil hebben. Veel filmstudio's willen niet dat gebruikers een VPN gebruiken om diensten te bekijken, zelfs niet als de gebruikers gewoon voor de dienst betalen. HBO Go kost normaal 15 dollar per maand. Daarvoor krijgen kijkers een aantal exclusieve series, zoals het waanzinnig populaire Game of Thrones.

Dan maar naar de Pirate Bay

HBO heeft al jaren een probleem met piraterij, onder andere doordat de Game of Thrones-afleveringen via torrentsites uitlekken. Met deze oplossing zullen er ongetwijfeld weer duizenden fans naar de torrentsites worden gedreven.

Ook andere diensten kampen nog steeds met 'illegale' legale gebruikers. Zo gebruiken veel Nederlanders Netflix via een VPN, omdat het aanbod in Amerika oneindig veel groter is. Hoewel Netflix op dit moment VPN-gebruikers niet actief blokkeert, willen veel studio's dat wel.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: geoblocking

Nieuws headlines

Laatste reactie