abonneren

Handelaar nepsigaretten sleept Google voor de rechter

Frans van Hintum uit Helmond beschuldigt zoekmachine Google van machtsmisbruik. Onder de naam "De SlimmeSigaret" importeert hij tabaksvrije elektronische sigaretten, maar Google heeft zijn advertenties geblokkeerd, waardoor zijn omzet is gekelderd. "De slimme sigaret heeft niets met een gewone sigaret te maken en is niet ongezond. Toch matigt Google zich de mening aan dat mijn advertenties geweerd dienen te worden. Dat vind ik een vorm van machtsmisbruik," aldus een verontwaardigde Van Hintum.

De slimme sigaret is populair. Het product biedt uitkomst voor veel rokers die afwillen van de schadelijke effecten van teer en tabak, maar die niet zonder hun rokertje willen. "De elektronische sigaret is niet schadelijk voor de gezondheid", betoogt Van Hintum. "Longartsen verwijzen hun patiënten regelmatig naar ons."

Google voert ter verweer aan dat advertenties voor tabakswaren zijn uitgesloten van deelname aan de advertentieprogramma's. Maar er zit helemaal geen tabak in de elektronische sigaret. "De slimme sigaret bevat desgewenst een ampul met nicotine, maar kan ook zonder nicotine geleverd worden. De rook is pure waterdamp. Behalve nicotine, krijgt een gebruiker geen andere chemische stoffen binnen, laat staan schadelijke stoffen. De weigering van Google slaat dus nergens op".

Doel van de rechtszaak is dat Google de advertenties weer normaal vertoont. "Mijn zaak toont wel aan hoe groot de macht van de zoekmachine is. Omdat Google zo'n dominante marktpositie inneemt, zijn onze verkopen daar erg van afhankelijk. Hun keuze om ons buiten te sluiten zonder dat ze hierover met ons overleggen, vind ik een vorm van machtsmisbruik. Je zou het ook willekeurig gebruik van marktmacht kunnen noemen", aldus Van Hintum.

Begin deze week heeft Van Hintum Google gemaand om de advertenties weer te vertonen. Daar heeft het bedrijf niet op gereageerd. "Dus rest me geen andere optie dan het inschakelen van de rechter."

[Update] Een woordvoerder van Google laat weten: "Onze voorwaarden geven duidelijk aan dat advertenties die tabak of tabak-gerelateerde producten promoten niet zijn toegestaan. Wij beseffen dat er producten in de markt zijn zoals kauwgom of patches die mensen helpen bij het stoppen met roken. Voor deze producten mag er reklame gemaakt worden op Google. Desalniettemin, producten die het inname van tabak verminderen of die het roken gezonder maken vallen niet in deze categorie en zijn niet toegestaan."


Website: deslimmesigaret.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie