Halo is voor Microsoft meer dan alleen een videogame

Microsoft wil dat gamers massaal het laatste hoofdstuk in de Halo-trilogie gaan spelen wanneer het volgende week uitkomt. Maar hoewel Halo 3 het laatste deel is in de gameserie, betekent het niet het einde van de hoofdpersoon Master Chief.Sommige gamers zien de Halo-trilogie als de ‘Star Wars' van de videogamegeneratie. De Halo-franchise heeft een grote verscheidenheid aan merchandising voortgebracht, waaronder speelgoed, kleding en strips.

De game gaat over de ‘space marine' Master Chief die de mensheid beschermt tegen een buitenaards leger dat bekend staat als ‘Covenant'.

De Halo-serie is cruciaal voor het succes van Microsofts Xbox 360-console. De Xbox 360-divisie heeft sinds de oprichting in 2001 miljarden dollars verlies geleden in zijn pogingen om Sony's dominantie in de consolemarkt te ondermijnen.

Het geld dat Microsoft verdient met de Halo-franchise valt in het niet bij de $57 miljard aan omzet die de softwaregigant verwacht dit jaar binnen te halen. Maar Microsoft heeft zich het doel gesteld dat zijn gamesdivisie dit jaar winst zal maken, en dan is elke dollar meegenomen.

Het belangrijkste effect van de Halo-merchandise is dat het de naamsbekendheid vergroot van de game. Microsoft hoopt ook dat het succes van Halo het bedrijf helpt in zijn gevecht tegen Sony. Sony heeft het met zijn Playstation 3-console moeilijk in de wereldwijde consolemarkt. De voornaamste reden is de hoge prijs die Sony voor zijn console vraagt. Gelet op de hardware die de gamer voor zijn geld krijgt, is de Playstation niet duur - en misschien zelfs goedkoop - maar gamers hebben een mentaal probleem om $500 neer te tellen voor "maar" een console. Sony heeft ook nog geen titel voor de Playstation 3 uitgebracht die de console verkoopt; een game die zo mooi of goed is dat gamers er de console bij kopen. Halo is wel een dergelijke game voor de Xbox 360, net als Wii Sports is voor de Wii.

Om de kracht van zijn Halo-reeks goed uit te melken, begint Microsoft een marketingoffensief dat onder ander bestaat uit

waarin echte acteurs gebeurtenissen uit de game navertellen alsof ze echt gebeurd zijn.

Om Halo niet alleen bij gamers, maar ook bij het grote publiek bekend te maken, zal voor Microsoft niet gemakkelijk zijn. Microsoft is immers gewend om besturingssystemen en kantoorsoftware te verkopen, en dat zijn wezenlijk andere producten dan games en andere ‘consumenten entertainment'-producten. Microsoft moet ook oppassen dat consumenten geen overdosis Halo 3 troep over zich heen krijgen. Daarom heeft Microsoft geen toestemming gegeven voor Halo-pyjama's, Halo-lotterijtickets, nep Halo-wapens of Covenant-drinkbekers. Wel komen er actiefiguren van McFarlane Toys, een bordspel van WhizKids en replica's van wapens voor volwassen verzamelaars.

"We moeten zeer, zeer voorzichting zijn dat we onze 15 miljoen fans niet overvoeren en tegen ons in het harnas jagen," aldus Brian Jarrard, franchise lead bij Bungie, de gamestudio binnen Microsoft die Halo ontwikkelen. 


Website: www.halo3.com

Bron: Reuters

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten