abonneren

Half miljoen artikelen in Nederlandse Wikipedia

De Nederlandstalige versie van de online encyclopedie Wikipedia telt sinds vandaag meer dan een half miljoen artikelen. Het bewuste 500.000ste lemma is het artikel McLeod Ganj, een voorstad van Dharamsala in India waar momenteel de Tibetaanse regering en het Tibetaanse parlement in ballingschap verblijven.De gratis Nederlandstalige encyclopedie zag het licht in 2001.
Sindsdien is de groei ervan niet bij te benen: twee jaar na de oprichting bevatte de encyclopedie 10.000 artikelen, nog eens twee jaar later 100.000, en drie jaar daarna dus een half miljoen. Ter vergelijking: de Winkler Prins bevat 60.000 artikelen, de Wikipediaversies in het Frans en het Duits ongeveer 800.000, en de Engelse versie al bijna 2,7 miljoen.

De internetencyclopedie is een voorbeeld van het verschijnsel Web 2.0: de inhoud van Wikipedia wordt niet geschreven door betaalde redacteurs, maar door bezoekers van de website. De encyclopedie beschrijft een breed scala aan onderwerpen, van geschiedenis en wetenschap tot orkaanseizoenen, personages uit The Simpsons, deelnemers aan het Eurovisiesongfestival en antieke motorfietsmerken.

Maandelijks wordt de Nederlandstalige encyclopedie zo'n 150 miljoen maal geraadpleegd. Populair zijn artikelen over actuele onderwerpen: begin november was Barack Obama met afstand het meest bezochte artikel. De tijd van het jaar brengt met zich mee dat momenteel het artikel over Sinterklaas populair is. Onder de veel geraadpleegde artikelen bevinden zich echter ook blijvers als Tweede Wereldoorlog, Vincent van Gogh en Renaissance. Iedere bezoeker kan de artikelen op Wikipedia wijzigen, waardoor ze in de regel steeds langer en beter worden en bovendien actueel blijven. In totaal zijn al 15 miljoen van zulke wijzigingen doorgevoerd.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord