abonneren

Hackers stelen wachtwoorden Facebook-gebruikers

Hackers hebben een aanval gedaan op de 200 miljoen gebruikers van de sociale netwerkdienst Facebook. De hackers hebben duizenden gebruikersnamen en de bijbehorende wachtwoorden achterhaald.Volgens Facebook-woordvoerder Barry Schnitt is de netwerkdienst druk bezig om de ergste schade te herstellen. Facebook blokkeert alle accounts wiens wachtwoord is gestolen. Schnitt wilde niet zeggen om hoeveel accounts het gaat.

De hackers verkregen de wachtwoorden door middel van een phishingaanval. Ze wisten in te breken in een aantal accounts en stuurden vervolgens een e-mailbericht naar alle contacten van die accounts. In het e-mailbericht stonden links naar een aantal "leuke" profielpagina's op Facebook. De webpagina's waren echter externe websites die er uit zagen als Facebook-pagina's. De Facebook-gebruikers moesten opnieuw inloggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord om de nep-profielpagina te kunnen bekijken. De hackers wisten op deze manier honderden, misschien wel duizenden wachtwoorden te achterhalen. Het doel van de hackers was, zoals bijna altijd, om spam te versturen en online identiteiten te stelen.

De nep-profielpagina's stonden op urls als www.151.im, www.121.im en www.123.im. Facebook heeft alle links naar die urls verwijderd.

Twee weken geleden werd Facebook aangevallen met eenzelfde soort phishingaanval. Vorig jaar gebruikten hackers een phishingaanval om het virus Koobface (een verwijzing naar Facebook) te verspreiden. Het virus werd gedownload naar de pc van een Facebook-gebruiker waarna het de computer overnam.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: