abonneren

Hackers kraken slimme thermostaat Nest

Hackers hebben Googles slimme thermostaat Nest weten te kraken. Een groep programmeurs wisten het apparaat te jailbreaken en er vervolgens informatie van af te lezen, maar ook om berichten te versturen.

De hackers wisten het apparaat op de Blackhat-hackersconferentie. Daar lieten zij zien hoe ze het apparaat konden manipuleren door data ongemerkt door te laten sturen naar hun eigen servers. Op die manier konden zij precies zien welke data het apparaat bewaarde, waaronder de tijden dat een huiseigenaar thuis is of juist niet. Ook kregen zij toegang tot wifi-netwerken en zelfs wachtwoorden.

Makkelijke hack

Het was volgens de onderzoekers nog redelijk makkelijk het apparaat te hacken. Daarvoor hoefden zij de thermostaat alleen maar opnieuw op te starten met een USB-stick in het apparaat. Op de flash-drive stond een zelfgebouwde kernel, die de hackers toegang gaf tot de softwareprotocollen van de thermostaat. Alles bij elkaar duurde het slechts 15 seconden voor de thermostaat gehackt werd.

HAL

De hackers deden dat overigens wel met humor; ze lieten de thermostaat "Hello Dave" weergeven, een knipoog naar HAL9000 uit '2001: A Space Odyssey'. In dat verhaal blijkt de computer aan boord van een ruimteschip zo slim te zijn dat hij de controle overneemt.

Griezelig

De hack is slecht nieuws voor Google, dat na de aankoop van Nest veel kritiek kreeg. De slimme thermostaat zou bijzonder veel gevoelige en persoonlijke informatie verzamelen over het gedrag van gebruikers, die het eng vonden dat Google in hun huis zou kunnen kijken.

Ondanks het feit dat Nest nog niet in Nederland verkrijgbaar is, is het veelzeggend voor de toekomst. Steeds meer apparaten worden 'slim' op internet aangesloten, en de vele voordelen wegen niet altijd op tegen de nadelen. Kwaadwillenden kunnen via iets onschuldigs als een thermostaat toch grote schade aanrichten. Zo kunnen ze makkelijk een patroon maken van wanneer je thuis bent en wanneer niet. Maar de thermostaat kan ook actief dingen veranderen in je huis, zoals de temperatuur van je douche. En daarvan wil je waarschijnlijk niet dat vreemden het regelen....

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: hackl