abonneren

Hacker zet custom ov-chipkaart-chip in zijn hand

Een hacker uit Utrecht heeft een OV-chipkaart in zijn hand weten te implanteren. Daarmee kan de man met de trein reizen door alleen zijn hand tegen de poortjes te houden.

De hacker, Tom van Oudenaarden, heeft de chip zelf gemaakt. Hoewel implanteerbare NFC-chips niet uniek zijn, zijn die over het algemeen niet te koppelen aan persoonlijke en beveiligde applicaties zoals de OV-chipkaart.

In een filmpje laat Van Oudenaarden zien hoe hij de poortjes van een station opent door zijn hand tegen de chiplezer te houden.Van Oudenaarden heeft een piercing-zaak en is bekend met NFC-chips. Hij heeft er meerdere in zijn hand zitten waarmee hij onder andere zijn deur kan openen.
 

NFC implanteren

NFC-chips om te implanteren zijn niet nieuw. Sterker nog, ondergetekende PCM-redacteur heeft ook zo'n chip in zijn hand laten zetten. Dergelijke chips zijn voor een paar tientjes al te koop via internet. Die chips zijn echter niet te vergelijken met die van Van Oudenaarden. Die heeft namelijk de fysieke chip uit een OV-chipkaart gehaald en zelf in zijn hand gezet. Dat is de enige manier om de data op de (beveiligde) chipkaart naar zijn hand te verplaatsen.
 

Toestemming

Van Oudenaarden moest ook officieel toestemming vragen aan de NS en aan Trans Link Systems, het bedrijf achter de chipkaart. Het is namelijk niet toegestaan om een chipkaart op deze manier te hacken. De bedrijven raadden Van Oudenaarden ook aan om een normale chipkaart mee te nemen tijdens het reizen, omdat conducteurs misschien wel eens moeilijk kunnen doen wanneer ze zijn hand moeten scannen.

Overigens ziet Van Oudenaardens hand er niet best uit. Waar je bij een normale NFC-chip hooguit een blauwe plek overhoudt, heeft Van Oudenaarden een lelijke dikke uitstulping op zijn hand.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: nfc chip, Ov Chipkaart, NFC