abonneren

Hacker maakt vingerafdruk na van foto

Zijn we net helemaal gelukkig dat er overal vingerafdrukkenscanners in onze gadgets komen te zitten, blijkt zelfs dat geen waterdichte beveiliging te zijn. Een stel hackers heeft namelijk de vingerafdruk van een Duitse politicus weten te 'klonen' op basis van alleen foto's.
Dat zegt de hacker, Jan Krissler. Hij wist de vingerafdruk van Minister van Defensie, Ursula von der Leyen, te hacken met een doodgewone camera. Krissler deed zijn bevindingen uit de doeken op de CCC, de grootste hackersconferentie van Europa.

Goede doel

Krissler wist een close-up van de vingers van de minister te maken toen zij in oktober op een persbijeenkomst sprak. De foto werd genomen met een standaard lens van 20mm, die voor iedereen makkelijk te koop is. Overigens deed Krissler niets met die vingerafdruk - hij gebruikt het slechts om aan te tonen dat ook vingerafdrukken niet altijd veilig zijn.

Veiligheid van biometrie

De ontdekking doet opnieuw de discussie oplaaien over de veiligheid van biometrie. Hackers waarschuwen al jaren voor de zogenaamde schijnveiligheid die vingerafdrukscanners met zich meebrengen. Desondanks worden die in allerlei moderne smartphones gezet als extra beveiligingslaag. Onder andere de nieuwste iPhones en iPads, en de Samsung Galaxy S5 hebben zo'n sensor. Daarmee kunnen gebruikers hun apparaat ontgrendelen, of bepaalde apps afschermen.

Niet de eerste keer

Overigens is het niet de eerste keer dat een vingerafdrukscanner niet 100% veilig blijkt te zijn, want vorig jaar werd ook al een iPhone-sensor voor de gek gehouden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: beveiliging, Vingerafdrukken, biometrie

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord