Haatgroepen actief op sociale netwerkdiensten

© CIDimport

Haatgroepen actief op sociale netwerkdiensten

Geplaatst: 14 mei 2009 - 07:05

Aangepast: 17 november 2022 - 08:35

Redactie ID.nl

Militante en radicale groeperingen gebruiker steeds vaker sociale netwerkdiensten als Facebook, MySpace en YouTube om contact te onderhouden met de leden, nieuwe leden te rekruteren en om hun propaganda te verspreiden.

Militante en radicale groeperingen gebruiker steeds vaker sociale netwerkdiensten als Facebook, MySpace en YouTube om contact te onderhouden met de leden, nieuwe leden te rekruteren en om hun propaganda te verspreiden. Dit blijkt uit een rapport van het Simon Wiesenthal Center.Uit het rapport blijkt dat het aantal radicale groeperingen op sociale netwerkdiensten het afgelopen jaar met 25 procent is gestegen. Voor het onderzoek keek het Simon Wiesenthal Center naar meer dan 10.000 "problematische" websites, sociale netwerkgroepen, webportalen, blogs, chatrooms, videofilmpjes en haatdragende videogames die geweld tegen rassen aanmoedigen, antisemitisch en/of homofoob zijn en terrorisme verheerlijken.

Volgens het Simon Wiesenthal Center gebruiken de radicale groepen alle aspecten van het internet om hun verwerpelijke ideeën in een eigentijds jasje te steken. Voorbeelden van "digitaal terrorisme en haat' zijn en groep op Facebook met de naam ‘Death to gays' (een Kroatische groepering) , een video van een Koreaan die verbrand wordt en verschillende websites die miltante organisaties als Hezbollah, de Taliban, al Qaeda, de FARC en Hamas promoten.

Medewerkers van het Simon Wiesenthal Center hebben gesprekken gehad met Facebook en andere sociale netwerkdiensten om te kijken hoe de groepen van de sites geweerd kunnen worden. Facebook zegt dat ze alle profielpagina's die hun gebruiksvoorwaarden overtreden verwijderen. Maar met meer dan 200 miljoen leden is het volgens Facebook moeilijk om online dommeriken met achterhaalde waanideeën adequaat en snel aan te pakken. Facebook is ook een voorstander van het recht op meningsuiting en wil daarom niet leden die de Holocaust ontkennen van de site verwijderen. Indien de extremistische leden uit landen komen waar de ontkenning van de Holocaust strafbaar is, zoals Israel, Duitsland en Frankrijk, dan zal de gebruiker wel worden verwijderd.

Omdat ze continue van sites en netwerkdiensten worden afgegooid, zijn een aantal extremistische groeperingen maar hun eigen sociale netwerkdiensten begonnen. Zo is er de sociale netwerkdienst New Saxon die bedoeld is voor "mensen die trots zijn op hun Europese achtergrond". De netwerkdienst wordt beheerd door een Amerikaanse Neonazistische groepering genaamd de National Socialist Movement. Andere groepen hebben videogames ontwikkeld waarin je op hun "vijanden" - negers, joden, homo's, Mexicanen - kan jagen.

Het probleem wordt verergerd omdat veel internetgebruikers niet zelf de oorlog hebben meegemaakt. Zij doen vaak lacherig over groeperingen met een extremistische of racistische boodschap. Die groeperingen zijn ook belachelijk totdat ze macht en invloed krijgen.


Bron: Reuters

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten