abonneren

H.264 heeft de strijd om webvideo al gewonnen

Volgens Apple topman Steve Jobs ondersteunen de Apple producten als IPhone en iPad geen Flash omdat de meeste video ook in een meer modern formaat beschikbaar is, namelijk h.264. Zo is is de meeste webvideo te bekijken op de iPhone, iPod en iPad.
Ook Microsoft doet nu een duit in het zakje door te melden dat de toekomstige Internet Explorer 9 alleen de h.264 codec voor video zal ondersteunen.

Voor de Internet Explorer 9 wordt de h.264 de standaard codec voor HTML5. Ook Microsoft is er van overtuigd dat HTML5 voor videotoepassingen de toekomst heeft. Met de h.264 ondersteuning zorgt ook Microsoft ervoor dat Flash steeds minder nodig is. Nieuwe browsers als Safari en Chrome ondersteunen nu al HTML5 voor video. Het ziet er dus wel naar uit dat HTML5 met de h.264 codec de standaard voor webvideo zal worden. H.264 biedt een betere kwaliteit dan oudere codecs en de beeldkwaliteit komt ook het branden van video op bijvoorbeeld een dvd ten goede. 

Microsoft heeft welliswaar ook zijn bedenkingen bij de stabiliteit van Flash, toch zal Microsoft zich niet zo hard uitspreken tegen Flash, als Apples Steve Jobs dat doet. Flash wordt nog veel gebruikt en het is niet nodig om het te laten vallen. Zo werkt Microsoft nog samen met Adobe om de Flash-software te verbeteren. Flash ondersteunt ook h.264 maar je hebt geen Flashplayer nodig om het af te kunnen spelen. Behalve voor video, wordt Flash ook door veel websites gebruikt voor animaties en sommige fraai uitgewerkte bedieningsfuncties.

Op dit moment is nog 75 % van alle video op het web in Flash gecodeerd. Toch is ook nu al 66 % van alle video in h.264 formaat beschikbaar. Ook Google gaat de YouTube filmpjes in h.264 formaat aanbieden. Om de standaardenstrijd nog wat leuker te maken heeft Google ook aangekondigd om de eigen Vp8-codec als open source in de strijd te gooien. Daar staat dan nog tegenover, dat Android standaard ondersteuning voor Flash gaat bevatten en dat de Flashplayer ook standaard in de Chrome-browser wordt ingebouwd. Kortom over Flash of geen Flash is het laatste woord vast nog niet gesproken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord