abonneren

GXR

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De Ricoh GXR is een bijzondere camera, omdat hij snel en eenvoudig om te bouwen is van een compactcamera met kleine sensor tot een camera met een grote aps-c-sensor met bijbehorend objectief. De sensor zit namelijk in het objectief verstopt!

Pakken we de GXR uit, dan hebben we alleen een achterwand met lcd-scherm, flitser en bedieningselementen in onze handen. We kunnen nu kiezen tussen de A12 F2,5/33mm Macro met aps-c-sensor of een S10 F2,5-4,4/24-72mm met kleine ccd-sensor. De objectieven hebben hun eigen beeldverwerking en motoren voor scherpstelling en zoom aan boord. De sensor en achterkant zijn gelukkig zo goed beschermd dat de kans erg klein is dat u ooit stof op de sensor zult zien.

We zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in het A12-objectief, omdat de camera met dit objectief in de categorie systeemcamera valt. Zowel de body als het objectief bestaan uit aluminium en zijn afgewerkt met stroef kunststof. De camera heeft een popupflitser en een flitsschoen voor een externe flitser. De sterkte van de ingebouwde flitser is handmatig in te stellen (tot 1/64). Vreemd is dat het instelwiel alleen gedraaid kan worden door gelijktijdig een knopje in te drukken. Hierdoor voorkomt u dat het wieltje per ongeluk verdraait, maar het is even wennen. Naast de gebruikelijke PASM-standen kent de GXR een beperkt aantal themaprogramma’s: Portret, Sport, Landschap, Nachtopname en Skew Correction. Ook vinden we hier de filmstand. De kwaliteit van de films is afhankelijk van het gebruikte objectief; met het A12-objectief filmen we in 720p.

Opvallend is de mogelijkheid in het menu een focusafstand in te stellen die gebruikt wordt als de camera niet snel genoeg kan scherpstellen. De bracketingfunctie is erg uitgebreid, want naast de belichting kunt u ook de witbalans en zelfs een kleureffect (kleur, zwart-wit, sepia) bracketen. Er is een uitgebreide zelfontspannerfunctie (één tot tien opnamen) en een intervalmodus, waarbij de camera met een interval tussen vijf seconden en één uur foto’s kan maken. De camera heeft een handige waterpas in de vorm van een balkje dat groen kleurt (en/of piept) als de camera in horizontale positie is.

Met het A12-objectief ligt de camera goed in de hand, maar het scherpstellen gaat traag. Bij weinig licht of contrast heeft de AF de neiging flink te zoeken. Jammer, omdat de GXR verder alert reageert bij inschakelen en afdrukken. De beeldkwaliteit is zeer hoog en de ruiswaarde is ongeveer net zo laag als bij de PEN E-PL1. Na inschakelen van de ruisonderdrukking blijken details nauwelijks aangetast. De scherpte van het F2,5/33mm-objectief is uitzonderlijk hoog en er is nauwelijks vertekening en chromatische aberratie zichtbaar. A12-objectieven met zoom zijn er helaas nog niet, alleen (kwalitatief slechtere) S10-compactobjectieven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • innovatief ontwerp
  • hoge beeldkwaliteit A-objectieven
  • weinig objectieven beschikbaar
De Ricoh GXR is een innovatief cameraconcept met verwisselbare units met een beeldsensor en een daarop aangepast objectief. Hierdoor is de camera flexibel omdat je hem snel en eenvoudig aan de opnamesituatie kunt aanpassen. De toekomst zal uit moeten wijzen of er voldoende objectiefunits zullen verschijnen. Met de A12 F2,5/33mm is de beeldkwaliteit zeer hoog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie