Grote bedrijven eisen netneutraliteit

Een aantal van de grootste spelers op het internet en in de technologiesector hebben een open brief geschreven waarin ze zich uitspreken voor netneutraliteit. Netneutraliteit staat wereldwijd ter discussie en is een belangrijk punt in de Europese Telecomwet van 2002.Netneutraliteit houdt in dat er geen prioriteit wordt toegekend aan delen van het internetverkeer; al het verkeer op het internet is dus 'gelijk'. Deze stelling heeft veel voorstanders, maar ook veel tegenstanders.

Europa heeft zich recentelijk uitgesproken tegen netneutraliteit: breedbandaanbieders mogen toegang tot diensten en applicaties naar eigen inzicht beperken, een forse tegenslag voor de voorstanders van netneutraliteit.

De open brief pleit voor een opener internet in Amerika dan in Europa. De grootste tegenstanders van netneutraliteit in Amerika zijn congresleden, gouverneurs, telecomfirma's en een deel van het Huis van Afgevaardigden. De brief is opgesteld door voorstanders van netneutraliteit. Hieronder bevinden zich Google, Amazon, Digg, Facebook, LinkedIn, Skype, YouTube, Expedia, Twitter, Mozilla, eBay, Flickr, Craigslist en enkele elektronicagiganten zoals Sony.

Op dit moment is de Amerikaanse FCC bezig met het opstellen van regels omtrent netneutraliteit. De voorstanders hopen met de open brief invloed uit te kunnen oefenen op deze regels; ze eisen een open internet, omdat dit van het internet een competetieve en efficiënte marktplaats maakt. De beslissing om producten of diensten wel of niet te gebruiken moet in handen zijn van de consument zelf, niet van telecombedrijven.

AT&T en Comcast hebben zich juist fel uitgesproken tegen netneutraliteit. Ze willen niet dat de overheid zich bemoeit met hun netwerk. De telecomproviders denken een betere quality of service te kunnen bieden wanneer ze keuzes kunnen maken over welke diensten en toepassingen ze wel en niet toestaan. Voorstanders van netneutraliteit zijn bang dat dit soort bedrijven hun eigen producten voorrang geven op die van de concurrentie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten