abonneren

Groenlinks wil EPD laten testen door hackers

Het landelijke Elektronisch Patiƫntendossier (EPD) heeft al tot heel wat discussies geleid met betrekking tot het waarborgen van de privacy van patiƫnten. Op 9 december berichtte de Telegraaf dat een onderzoeksjournalist zich voordeed als de fysiotherapeut van doelman Didulica en met speels gemak een cd met foto's van een MRI-scan van de doelman thuisgestuurd kreeg.
Een telefoontje was voldoende, enkel de naam en geboortejaar moesten worden opgegeven.

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks ziet in het EPD een waardevolle dienst voor patiënten maar het komt volgens haar wel met veel risico's. Ze stelt: "Het systeem is al eens gehackt en nu weer omzeild door misbruik te maken van de goede wil van een ziekenhuismedewerker. Ik maak me zorgen dat de minister te lichtzinnig denkt over de risico's die het EPD met zich meebrengt. Het systeem moet echt waterdicht zijn, want ik voel er niets voor dat straks de media, laat staan mijn verzekeraar, uit mijn medisch dossier kunnen citeren. Dat gaat niemand iets aan. Ik hoop en denk dat de minister (Schippers) daar precies zo over denkt".


De voorganger van Schippers, Ab Klink, had al toegezegd hackers te betrekken bij de ontwikkeling van het EPD. Voortman wil weten of dat ook is gebeurd en zo niet wanneer dat dan plaatsvindt en wanneer de resultaten worden verwacht. Ook wil zet weten of hackers vaker het EPD zullen testen.


[Via Security.nl]

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord