abonneren

GroenLinks: muziek downloaden legaliseren in Europa

Niels van den Berge (24), kandidaat-Europarlementariƫr voor GroenLinks, wil dat iedereen muziek voor eigen gebruik mag downloaden. GroenLinks vindt dat artiesten door Europa geholpen moeten worden om op andere manieren dan cd-verkoop geld te verdienen.Van den Berge: "In Nederland is downloaden voor eigen gebruik nog niet verboden. Maar in Frankrijk is een paar weken geleden een wet aangenomen, waardoor internetgebruikers die drie keer illegaal een liedje downloaden afgesloten kunnen worden van hun provider. Zelfs zonder dat er een rechter aan te pas komt. Dat is van de zotte.
Ik wil dat Europa de lobby van de grote mediaconcerns weerstaat en de vrijheid op het internet garandeert."

Volgens GroenLinks is een verbod op het downloaden van muziek op geen enkele manier handhaafbaar. "De helft van de internetgebruikers zou dan crimineel zijn. Veel muzikanten weten al op creatieve manieren geld te verdienen. Het Europees Parlement moet hierover een discussie starten en binnen één jaar voorstellen presenteren," aldus Van den Berge.

Van den Berge wijst ook op het doorslaan van de bescherming van het auteursrecht. "Het is van groot belang dat muzikanten voldoende inkomsten hebben, maar dat bereiken we niet door krampachtig vast te houden aan oude ideeën. Artistieke uitingen moeten sneller in het publieke domein worden gebracht. Artiesten kunnen juist hoger reiken als zij op de schouders van hun voorgangers mogen staan."

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord