abonneren

GroenLinks internetcampagne tegen downloadverbod

GroenLinks heeft dit weekend de internet-campagne 'Wanted for downloading' gelanceerd, waarmee de partij wil opkomen voor internetvrijheid.Een verbod op het downloaden van muziek en films is het voornemen van demissionair minister Hirsch Ballin (justitie) en de parlementaire werkgroep onder leiding van SP'er Gerkens. GroenLinks is tegen een downloadverbod.
Het criminaliseert miljoenen Nederlanders. Bovendien zou zo'n verbod een schending van de privacy van internetgebruikers betekenen. De maatregel is alleen te handhaven als internetters intensief in de gaten worden gehouden.

Met de internetcampagne wil GroenLinks aangeven dat internettoegang als fundamenteel burgerrecht bescherming verdient. De partij is tegen trends uit Frankrijk en Engeland waar downloaders al worden gecriminaliseerd en zelfs van het internet afgesloten kunnen worden.

GroenLinks vindt dat de belangen van auteurs goed beschermd moeten worden. Maar een downloadverbod draagt daar niet aan bij en komt vooral grote productie- en distibutiemaatschappijen ten goede. Het is veel belangrijker dat we nieuwe, eigentijdse manieren vinden om geld te verdienen aan muziek en films.

Downloaden zonder toestemming van de rechthebbende is nu nog toegestaan. Binnenkort wordt de wet voor thuiskopie afgeschaft. Het vorige kabinet gaf afgelopen oktober aan om het downloadverbod de komende drie jaar verder uitwerken. De meeste partijen in de Tweede Kamer (SP, CDA, PvdA en VVD) sturen in de werkgroep Gerkens aan op het verbieden van downloaden uit illegale bron.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord