abonneren

Groene gadgets richten zich op milieubewuste shoppers

Gadgetfabrieken werken hard aan het ontwikkelen van ecologisch en maatschappelijk verantwoorde gadgets. De consument is bezorgd over hoge olieprijzen, de verandering van het klimaat en de wereldwijde kredietcrisis. De vraag naar energieverslindende televisies, muzieksystemen en computers neemt hard af. Daarom ontwikkelen bedrijven groene apparaten die energiezuinig zijn of die consumenten helpen om zuinig met energie om te gaan.
Zo komt het bedrijf DIY Kyoto met de Wattson; een draadloos apparaatje waarmee een gezin hun energieverbruik kan monitoren. De Wattson meet het energieverbruik in een huis en toont op een beeldscherm hoeveel energie er wordt verbruikt en hoeveel dat kost. Het apparaatje licht rood op wanneer het gezin meer energie verbruikt dan normaal is. Het apparaatje is blauw wanneer mensen zuinig zijn. Het wordt met de Wattson bijna een spel om zo energiezuinig mogelijk te zijn; wat zowel goed is voor het milieu als de portemonnee van de eigenaar.

Het Britse bedrijf Firebox komt met een in China gebouwde elektronische scooter, genaamd de Ego Street Scoota, die 50 tot 65 kilometer kan rijden met een topsnelheid van 45 km/uur. Het kost enkele eurocenten om de scooter op te laden met behulp van een gewoon stopcontact.

Het bedrijf Vectrix komt ook met een energiezuinige scooter. De Maxi-Scooter heeft een topsnelheid van 100 km/uur en komt met een gemiddelde snelheid van 35 km/uur ongeveer 110 kilometer ver. De Maxi-Scooter heeft een ingebouwde MP3-speler en een systeem dat de muziek draadloos naar de helm van de bestuurder stuurt.

Hoewel bijna alle groene apparaten gebruik maken van elektriciteit of batterijen, zijn er ook die op zonne-energie werken. Het Amerikaanse bedrijf Solio komt met een lijn draagbare opladers die werken op zonlicht. De oplader kan een uur zonlicht omzetten naar een uur speeltijd op een iPod of 25 minuten spreektijd op een mobiele telefoon. De oplader heeft drie wieken die zonlicht opvangen en de energie opslaan op een ingebouwde batterij. De energie kan voor maximaal een jaar bewaard worden.

De Taiwanese computerfabrikant Asus komt met een energiezuinige notebook waar de buitenkant gemaakt is van bamboe in plaats van plastik of metaal. Volgens Asus is bamboe sterk, groeit het snel terug en is het biologisch afbreekbaar. U moet echter geen panda in de buurt van de notebook laten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie