abonneren

Groei verkoop netbooks doet notebookomzet dalen

De omzet van de totale notebookmarkt is in het tweede kwartaal met 10 procent gestegen, maar is vijf procent lager dan een jaar geleden.Er was een behoorlijke groei in de verkoop van netbooks met een omzetgroei van 37% in een kwartaal en 264% in een jaar. De omzet van alle categorien traditionele notebooks, is over een jaar gezien gedaald. Alleen de draagbare categorie van 13 tot 16 inch is in het laatste kwartaal gestegen. De sterke groei van de verkoop van netbooks zijn dus met name verantwoordelijk voor de omzetgroei in totale draagbare computer markt.

De gemiddelde verkoopprijs van netbooks is in een jaar tijd met ongeveer 30% gedaald in vergelijking tot 10% voor de notebooks. De groei van de netbookomzet is dan ook een gevolg van de spectaculaire groei in verkochte aantallen met 360% in een jaar.

De lage prijzen van netbooks maken het een aantrekkelijk product om te kopen als tweede pc voor thuis. Ook in de groeimarkten is het een aantrekkelijk product voor wie voor het eerst een pc koopt en niet zo snel de behoefte heeft aan de uitgebreide functionaliteit van een normaal notebook.

De lage gemiddelde verkoopprijs van netbooks maken het voor telecomproviders aantrekkelijke producten om mee te stunten en om mobiele internet-contracten mee te verkopen.

Marktonderzoeker Display Search verwacht gedurende de rest van 2009 een verdere prijserosie in alle draagbare computercategoriën. Dit zal vermoedelijk leiden tot de eerste daling van de jaaromzet van draagbare computers. Voor het komende jaar zal deze trend zich naar alle waarschijnlijkheid voortzetten.

Bron: Digitimes

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: