abonneren

Greenpeace: iPhone vol schadelijke stoffen

De iPhone van Apple zit vol met schadelijke stoffen, zo blijkt uit laboratoriumtesten in opdracht van Greenpeace. Onderzoekers troffen onder meer PVC en broomhoudende vlamvertragers aan. De zogenaamd revolutionaire iPhone is volgens Greenpeace ouderwets vies. Greenpeace eist dat Apple de schadelijke stoffen niet meer gebruikt. Topman Steve Jobs van het electronicabedrijf Apple beweerde eerder dit jaar nog dat Apple een groene voorloper is. De geteste iPhone laat het tegenovergestelde zien.
Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace: "Bijna alle electronicabedrijven doen het beter dan Apple. De iPhone is ook weer ouderwets vies, Apple valt dus enorm door de mand."

Uit de test op 18 onderdelen (YouTube filmpje hier) bleek dat onder andere de antenne van de iPhone broomhoudende vlamvertragers bevat. De headset bevat PVC waaraan ftalaten zijn toegevoegd. De broomhoudende stoffen en ftalaten zijn moeilijk afbreekbaar, ze hopen zich op in het milieu en zijn vaak hormoonverstorend. Als de afgedankte iPhones verbrand worden komen er vanwege het PVC in de toestellen kankerverwekkende dioxines vrij.

Als Apple echt een revolutionaire telefoon op de markt wil brengen dan moet deze vrij zijn van schadelijke chemicaliën, vindt Greenpeace. Apple verwacht miljoenen iPhones te verkopen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie